zondag 4 november 2012

Appel-kweepeerchutney met abrikozen




 
 
Pfffff...wel een hoop werk maar dan heb je hopelijk ook wat. Na anderhalf uur fruit schillen, uien snijden enz, en daarna nog zo'n 3 uur de kokende brij in de gaten houden, potten vullen enz.ben ik nu wel benieuwd naar het resultaat.Het was wel een goede klus voor een regenachtige zaterdagmiddag....

In ieder geval is nu de kist met appels eindelijk leeg, na het maken van appelsap, appelperensap, appeltaart, gedroogde appelschijfjes en chutney...


Chutney moet rijpen, dus zijn de potten voorlopig weggezet en gaat er pas op zijn vroegst over een maand eens geproefd worden.

Chutney is lekker bij Indiase gerechten zoals curry maar ook bij kip.Ook lekker op brood op een plak kaas of ham.
Update: hij is erg lekker,met name op een boterham met kaas!


De ingrediëntenlijst voor ongeveer 2 1/2 liter:
  • 750 gram kweeperen, (schoon gewicht)
  • 600 gram zoetzure handappelen (schoon gewicht)
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 140 gram verse gemberwortel, geschild
  • 375 gram gesneden ui
  • 4 rode Spaanse pepers, pitten en zaadlijsten verwijderd
  • 3 tl. gemalen kardemom
  • 2 tl. zout
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 6 dl rode wijnazijn

  1. Schil kweeperen en appels, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes.
  2. Snijd de abrikozen in smalle reepjes en schil de gemberwortel alvorens die in zeer kleine stukjes te snijden.(kan evt. in een keukenmachine)
  3. Doe alle ingrediënten met 3 dl water in een grote pan, die zuurbestendig is.
  4. Breng aan de kook en laat zachtjes koken, roer zo nu en dan. (niet afdekken!) totdat de chutney stevig is.
  5. Doe de hete chutney in gesteriliseerde potten , sluit af en laat afkoelen.
  6. Bewaar op een koele en donkere plek, na openen gekoeld bewaren.

Bron: www. kweepeer.nl

vrijdag 2 november 2012

Spaanse stoofschotel met chorizo en sherry




Dit recept lag nog op mijn stapeltje van "ooit te maken recepten", en gisteren kwam het er dan eindelijk eens van om het te proberen...en het viel zeker niet tegen!
Een soort goulash, maar dan met een Spaanse twist.


Voor 4 personen heb je nodig:

  • 600 gram sukadelappen, in stukken
  • zout en peper
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 100 gram winterwortel, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 100 gr. chorizo, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el bloem
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 dl medium sherry
  • 2 dl water
  • 2 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 el peterselie, fijngeknipt

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper.Verhit 2eetlepels olie in een braadpan en bak het vlees rondom goudbruin.
  2. Schep het vlees uit de pan. Voeg 1 eetlepel olie toe aan het achtergebleven bakvet.Bak de ui, wortel en paprika ca. 3 minuten.
  3. Voeg chorizo en knoflook toe aan de groenten en bak even mee.
  4. Strooi de bloem erover en schep het geheel even om.

  5. Roer dan het vlees, de tomatenblokjes , het verkruimelde bouillontablet, 2 dl water, de sherry, kruidnagels en laurierblaadjes erdoor.
  6. Breng het aan de kook en laat het in ca. 1,5 a 2 uur zachtjes gaar sudderen.
  7. Bestrooi met peterselie en serveer met aardappelpuree en spruitjes, of voor de spruitjeshaters bijv. sperziebonen.

Bron: Gall &Gall tijdschrift






woensdag 17 oktober 2012

Walnoot carameltaart

Voor 8- 10 stukken:


Het deeg:

  • 175 gram bloem,plus extra voor bestuiven
  • 85 gram boter,in kleine blokjes
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 eidooier

Voor de vulling:
  • 200 gram basterdsuiker
  • 100 gram boter ,in kleine stukjes
  • 200 ml room
  • 200 gram gepelde walnoten

  1. Verwarm de oven voor op 190 C/170 HL/gas 5.
  2. Maak in een keukenmachine of met de hand een deeg van de boter,suiker en bloem  en meng dit tot een fijn broodkruim-achtig geheel.Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels koud water toe en maak een stevig deeg.
  3. Bereid een vorm van 24 cm voor.Kneed het deeg kort door op een bebloemd vlak,rol het daarna uit tot een ronde lap van ong. 29 cm.
  4. Til de deeglap met behulp van de deegroller in het bakblik en duw het deeg met je vingers in de hoekjes. Snijd overtollig deeg niet weg.
  5. Leg een rond stuk bakpapier in de vorm en doe er bakbonen/steunvulling in.
  6. Zet de vorm 10 minuten in de koeling.
  7. Zet in de oven en bak 10 minuten,haal het bakkapier en steunvulling er uit en bak nog 5 minuten.
  8. Maak de vulling: neem een grote pan en doe de suiker met 3 eetlepels water erin.Verhit langzaam ,al roerend,totdat alle suiker opgelost is.
  9. Zet het vuur hoger en laat de siroop al roerend doorkoken totdat het een mooie caramelkleur heeft.
  10. Neem van het vuur, roer de boter erdoor totdat het goed vermengd is,roer dan de room erdoor.
  11. Zet de pan terug op het vuur en laa de saus flink doorkoken, blijf roeren, totdat de saus zo dik is dat  wanneer je met de lepel over de bodem gaat,een opening op de bodem zichtbaar is.
  12. Roer de walnoten erdoor.
  13. Vul de vorm met het notenmengsel, en maak het met een vork gelijk.
  14. Plaats weer in de oven, voor nog zo'n 8 a 10 minuten, totdat de vulling bubbelt.
  15. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de vorm verwijdert.
  16. Serveer warm of koud.







Lekkerrrrrr.....maar slecht voor de lijn.Het taartje was wat bleekjes aan de randen en de korst ook nogal kruimelig.

Het recept komt uit Goodfood magazine november 2012.

zaterdag 13 oktober 2012

Gekruid appelsap uit de ontsapper(stoomextractor)




  • 4,5 kilo appels
  • (optioneel) 225 gram suiker (ik gebruikte 3 eetlepels)
  • 10 kruidnagels
  • 4 piment bessen
  • 2 kaneelstokjes


Vandaag weer een soort experiment; dit keer haalde ik de stoomextractor van stal, die ik al wel eens als stomer had gebruikt, maar nog niet als ontsapper.
Door verhitting komt het sap uit het fruit,en in dit geval maak je dus eigenlijk een soort appelmoes-sap!
Via via had ik een kist Elstar appels gekocht en ben daarmee aan de slag gegaan.





De appels gewassen , in stukken gesneden en de helft in de stoompan gedaan.Daar bovenop de kruidnagels, piment en kaneelstokjes. De rest van de appel erop geplaatst, (niet aanduwen).Na zo'n 2 uur stomen kon het sap getankt worden ( tussentijds een keer aftappen was beter geweest,de appels konden namelijk niet goed uitlekken in een volle sappan).
De totale opbrengst sap was ruim 2 liter.

maandag 8 oktober 2012

pompoen preitaart met paddenstoelen





Vandaag een bewerkelijk en onverantwoord recept (qua slechte vetten), maar het was wel het maken waard.Het eindresultaat was wel vrij zoet, dus wees er zeker van dat je ruim zout en peper toevoegt...

Ingrediënten voor het hartige korstdeeg (doorsnede 25 cm):
- 250 gr bloem
- 180 gr goed koude roomboter, in blokjes
- 3 eetlepels ijswater

Ingrediënten voor de vulling:
- 700 gr pompoen,(dus neem een wat zwaardere),ontpit, geschild en in 3 cm dikke plakken gesneden.
- 1 eetlepel olijfolie
- 40 gr roomboter
- 2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in dunne ringen
- 3 tenen knoflook, grof gehakt
- 60 ml droge witte wijn
- 300 ml slagroom
- 2 eieren + 1 eidooier
- 2 theelepels gehakte verse tijmblaadjes
- 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
- 125 gr geraspte gruyère
- snufje versgemalen nootmuskaat
- (zee)zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de gebakken paddenstoelen:
- 40 gr boter
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt (bijv.shiitake, oesterzwammen en kastanjechampignons).Snij grote exemplaren wat kleiner.
- 60 ml droge witte wijn
- 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie

Doe de bloem en de roomboter, samen met een snufje zout, in een keukenmachine en maal kort tot een fijn kruimelig mengsel is ontstaan, (of maak handmatig een kruimelig deeg en werk het water er snel doorheen)
Doe er 3 eetlepels ijswater bij en laat de machine nog even draaien, tot zich een deegbal heeft gevormd. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Rol het deeg uit tot een lap van circa 4 mm dikte en een doorsnede van 32cm. en bekleed hiermee een ingevette taartvorm (liefst met losse bodem). Bekleed het deegje met bakpapier of aluminiumfolie en vul de vorm met bakbonen of rijst. Bak de bodem circa 15 minuten "blind", verwijder dan de steunvulling en bak nogmaals circa 10 minuten. Laat de bodem afkoelen tot gebruik.
Doe de stukken pompoen in een grote ovenschaal, besprenkel licht met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster de pompoen in circa 35 minuten gaar. Giet eventueel overtollige olie af en laat de pompoen afkoelen.
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en smoor hierin gedurende circa 5 minuten de prei en de knoflook. Voeg de wijn toe en laat deze ongeveer 3 minuten inkoken. Laat het preimengsel afkoelen.

Tot dit punt kun je de taart voorbereiden.


Pureer het pompoenvlees en het preimengsel in een keukenmachine, (ik deed het met behulp van een staafmixer) samen met de slagroom, de eieren, de eidooier, de tijm en de peterselie. Als een glad mengsel is ontstaan, kan de kaas en de nootmuskaat worden toegevoegd, samen met een royale hoeveelheid zout en peper. Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en oranje-goudbruin.
Als de taart in de oven staat, kun je de paddenstoelen bakken. Smelt hiervoor de boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan en roerbak de paddenstoelen en de knoflook 3-4 minuten. Doe de witte wijn erbij en laat dit in ongeveer 3 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie door de paddenstoelen.
Schep het paddenstoelenmengsel op de pompoen-preitaart en serveer direct.

Bron: Delicious oktober 2011

Tomatensoep van geroosterde tomaten, met smeltende bocconcini



Voorgerecht voor 6 personen.




Ingrediënten:

- 12 romatomaten, gehalveerd
-  snufje fijne kristalsuiker
- 1 el. olijfolie, plus wat extra voor erover.
-  12 kerstomaatjes aan de tros
- 50 gram ongezouten boter
- 2 uien, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij kleingesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 400 tomaatstukjes uit blik
- 2 el. tomatenpuree of tomatentapenade
- 1 laurierblaadje
- 1 takje basilicum, plus extra bladjes voor garnering
- 1 l. groentebouillon
- 12 kleine bocconcini (mini mozzarellabolletjes)

Bereiden:
  • Verwarm de oven voor tot 160 graden. Leg de halve romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie en wat zout en peper over. Rooster ze 30 minuten of tot ze bijna gaar zijn.
  • Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er zout en peper over.Rooster alle tomaten nog 10 minuten tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Neem uit de oven.
  • Verhit intussen de boter met 1 el. olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de uien, wortels, bleekselderij en knoflook hierin 2-3 minuten om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, basilicum, bouillon en de geroosterde grote tomaten plus het uitgelekte sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 minuten trekken of tot de groenten gaar zijn.
  • Verwijder de laurier, laat de soep enigszins afkoelen en pureer in gedeelten. Schenk de soep door een zeef terug in de pan en laat al roerend 2-3 minuten doorwarmen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  • Leg de bocconcini op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 2 minuten tot ze warm zijn en beginnen te smelten (niet te lang, anders smelten ze volledig). Schep de soep in kommen en verdeel de smeltende boccconcini erover. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicumblaadjes, sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer met knoflookbrood.


Bron: Delicious  oktober 2011

Een soep die zeker nog eens gemaakt zal worden!

maandag 24 september 2012

Polenta met paddenstoelen en port

In Italië kocht ik een zak snelkook polenta , en een zak gedroogde porcini. Beetje googlen en ik vond een geschikt recept.

Voor 4 à 5 personen:

250 g (snelkook-) polenta
100 g kastanjechampignons
100 g cantharellen
150 g oesterzwammen
15 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
paar takjes tijm
4 bosuitjes
2 flinke knoflooktenen
rode port,flinke scheut
80 g geraspte Parmezaanse kaas



Werkwijze:

Laat de gedroogde funghi een half uurtje weken in warm water. Veeg de andere paddenstoelen schoon met keukenpapier. Haal indien nodig de onderste delen van de steeltjes eraf en snij alles in stukjes. Smelt in een flinke koekenpan een klontje boter met een scheut olijfolie en bak daarin de in ringen gesneden bosuitjes een paar minuten op matig vuur. Zet het gas hoger en doe alle paddenstoelen – minus de gedroogde – erbij. Bak ze een paar minuten, strooi er zout en peper over, roer de fijngesneden of geperste knoflook erdoor en zet het vuur iets lager. Knijp het vocht uit de gewelde paddenstoelen (bewaar het water!), snij ze fijn en doe ze ook in de pan. Haal de blaadjes van de tijm en doe deze erbij en schenk een scheut port over de paddestoelen. Laat nog even bakken en zet dan het vuur uit.




Doe het weekwater van de funghi in een maatbeker en vul dit aan met water tot iets minder dan anderhalve liter. Breng dit met flink zout aan de kook en voeg dan al roerend met een houten lepel de polenta toe. Blijf roeren, na een minuut of zeven is de polenta gaar. Doe de helft van de kaas erdoor, plus flink wat gemalen peper. Proef of er meer zout bij moet. Schep de polenta in een goed ingevette ovenschaal en strijk ’m mooi glad. Spreid de paddenstoelen erover uit en strooi de overgebleven Parmezaanse kaas erover. Zet een minuut of 20 in de oven (180 graden). Serveer met sla en een paar pittige worstjes.

(Mijn polenta moest in de verhouding 1:3 met water).

Wij vonden het een geslaagd gerecht!


Bron:http://www.nrc.nl/koken/2011/11/09/port-polenta-en-paddenstoelen/



woensdag 19 september 2012

Vegetarische curry met zoete aardappel




Voor 4 personen:

  • 1 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1 1/2 theelepel garam masala
  • 1 tl. komijnzaad
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 kruidnagel
  • 1 peul kardamom
  • snuf chilipoeder
  • 2 zoete aardappels
  • 3 tomaten
  • 2 uien
  • 2 groene chilipepers
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram sperziebonen, gehalveerd
  • 100 gram doperwten, diepvries
  • 200 ml kokosmelk (het recept ging uit van 100 ml, dit leek me te weinig)
  •  paar takjes verse koriander
  • paar takjes verse munt
  • scheut olijfolie
  • peper en zout
  • witte rijst
  1. Verhit een koekenpan en strooi daarin het korianderzaad en het komijnzaad.Haal de pan van het vuur zodra de kruiden knisperen.
  2. Stamp de kruiden fijn in een vijzel en voeg daar de garam masala, chilipoeder, kurkuma en de kardamom(zonder huls) bij.
  3. Verwarm een scheut olijfolie in een pan, op matig vuur.Snij de uien grof.Ontpit de groene chili's en snijd ze heel fijn.Plet de knoflook en maak deze fijn.
  4. Stoof dit een paar minuten.
  5. Snij de tomaten grof, verwijder de harde middenstukken, laat ze meestoven en voeg dan ook de kruidenmix toe.
  6. Snij de zoete aardappelen in stukjes, laat ze meestoven , samne met de bonen en erwten totdat de groenten zacht zijn.
  7. Maak op smaak met zout en peper.
  8. Serveer met witte rijst.


Bron: www.een.be

zondag 16 september 2012

Grapefruit en maanzaad tulband





Gisteren gemaakt..vandaag getest..en lekker!


  • 175 gram ongezouten boter,op kamertemperatuur, plus extra voor het invetten
  • 300 gram bloem, plus extra voor het bebloemen van de vorm
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren L
  • 1 tl. vanille extract
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 225 ml zure room
  • rasp van de schil van 2 grapefruits, plus 3 eetl. sap
  • 4 tl. maanzaad, geroosterd

Voor het glazuur:
  • 100 g fijne suiker
  • 25 g boter
  • rasp van 1 grapefruit, plus 4 eetl. sap

  1. Verwarm de oven voor op 180 C/160 C HL, gas 4.
  2. Beboter een 1  1/2 lit. tulbandvorm of ronde ringvormige cakevorm.
  3. Klop de suiker  en boter tot een luchtig en bleek geheel.  Doe de eieren er 1 voor 1 bij, gevolgd door de vanille, bloem,bakpoeder,zure room, grapefruit rasp en sap, en de geroosterde maanzaadjes.
  4. Doe in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  5. Bak in 40-55 minuten totdat een sateprikker of breinaald er droog uitkomt.
  6. Laat wat afkoelen in het blik, terwijl je het glazuur maakt.
  7. Verwarm de suiker, boter en sap voorzichtig zodat de boter smelt.Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes koken.
  8. Haal van het vuur, roer de schil erdoor en laat ong. 10 minuten afkoelen, totdat het ingedikt is en stroperig is.
  9. Keer de warme cake op een rek en borstel de helft van het glazuur over de cake.
  10. Giet de rest met een lepel beetje bij beetje over de cake, zodat het in de cake trekt.

Ik gebruikte rode grapefruits..niet met opzet, maar dat kwam zo uit. Het eindresultaat zal qua kleur waarschijnlijk wat anders zijn dan met normale grapefruits.
De cake is in te vriezen.

Bron: GoodFood magazine oktober 2012

zondag 26 augustus 2012

Kip curry met pindakaas




Vandaag gemaakt en met gemak door de keuring gekomen..en  dus hier geplaatst.


Gemakkelijk receptje; voor 3-4 personen

Nodig:
  • 1 grote rode peper of  bijv.een kleinere groene, ontdaan van zaad en zaadlijsten (ik gebruikte 3 kleine groene pepertjes van mijn peperplantje), dus naar smaak (evt. ook gedroogde chili gebruiken)
  • 3 cm gemberwortel, grof gesneden
  • 1 dikke knoflookteen
  • klein bosje koriande, de steeltjes grof gehakt
  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 4 kipfilets, in stukken
  • 5 eetlepels pindakaas, met of zonder stukjes pinda (ik verkies met stukjes, geeft meer 'bite' aan het gerecht.
  • 150 ml kippenbouillon (of 50 ml meer, anders wordt de saus erg dik)
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • gekookte (basmati) rijst


  1. Snij een kwart van de peper in dunne sliertjes en doe de rest in een vijzel of food processor, samen met de gember, knoflook, korandersteeltjes en 1/3 van de blaadjes.Maak dit met evt. een eetl. water tot een grove pasta.
  2. Verhit de olie in een pan, bruin de kip een minuut. Voeg de pasta toe en verhit nog een minuut, voeg de pindakaas toe, roer deze wat los en voeg dan de bouillon en yoghurt toe.
  3. Breng aan de kook, en laat zo'n 10 minuten sudderen totdat de kip gaar is en de saus wat dikker geworden is.
  4. Roer het grootste deel van de achtergehouden koriander erdoor  en verdeel de rest over het gerecht.
  5. Verdeel de sliertjes peper ook over het gerecht.
  6. Serveer met (basmati) rijst.

Bron: GoodFood

maandag 16 juli 2012

Kipkerriesalade met rozijnen, limoen en honing




Uit het boek van Mindy fox maakte ik dit keer een salade.

Geschikt voor een picknick of als buffetgerecht, of als vulling in bijv. een volkoren pitabroodje.
Voor 4 personen:

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel fijngehakte geschilde verse gember
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 1/2 tl. fijn zeezout
  • 1 tl gemalen komijn
  • bereide vlees van 1 gebraden kip van 1,6- 1,8 kg
  • 4 1/2 eetl. mayonaise
  • 3 1/2 eetl. yoghurt
  • 2 eetlepels vers limoensap
  • 2 tl. zachte bloemenhoning
  • 55 gram rozijnen
  • crackertjes van goede kwaliteit
  1. Verhit de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur .Voeg de ui, knoflook en gember toe en draai het vuur laag.
  2. Laat onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten zacht fruiten.
  3. Voeg het kerriepoeder, het zout en de komijn toe; roer door elkaar en laat nog 1 minuut fruiten.
  4. Doe over in een grote kom en laat het geheel een beetje afkoelen.Voeg vervolgens de mayonaise, de yoghurt, het limoensap en de honing toe , roer door elkaar.
  5. Roer de rozijnen door het geheel.
  6. Serveer met de crackertjes of meergranenstokbrood.

Deze salade was erg lekker!

woensdag 13 juni 2012

Bladerdeeghapjes met kipvulling




Voor 20 stuks:

  • 2 grote kipfilets
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 3 plakken bacon, dungesneden
  • 4 zongedroogde tomaten, gehakt
  • handvol basilicumblaadjes, gehakt
  • 375 gram kant en klaar  bladerdeeg uit de koeling (ik had een rol van 275 gram, wat ook voldeed)
  • bloem voor bestuiven
  • 1 eidooier,losgeklopt
  • 25 gram sesamzaad
  1. Hak de kip en knoflook in een foodprocessor of hakmolen totdat het fijn is.Doe de bacon, tomaten, en basilicum erbij en meng dit er met de pulse snel doorheen.Voeg voldoende peper en zout toe.
  2. Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak en snijd in de lengte doormidden.
  3. Verdeel de helft van van het mengsel over het midden van het ene deegstuk, rol het op en druk de naden goed dicht.Snij met een scherp mes in stukjes van 2,5 cm.
  4. Herhaal bovenstaande methode voor de tweede deeglap .
  5. Verwarm de oven voor op 200C/ 180 HL/gas 6
  6. Plaats de hapjes op een bakplaat, breng met een kwastje het eigeel aan en besprenkel met sesamzaad (of maanzaad).
  7. Bak in ong. 20-25 minuten goudbruin.
Bron: GoodFood bijlage juni 2012

Iedereen vond ze erg lekker (verjaardagshapje)!




zaterdag 26 mei 2012

Pittige Noord-Afrikaanse zoete aardappel stoofschotel





Dit recept is een typisch West-Afrikaans recept, dat door toevoeging van de harissa een Noord-Afrikaanse twist kreeg. Ik vond het op West of Persia.


Voor 4 personen:

  • 1-2 tl. neutrale olie
  • 1 medium ui, gesneden
  • 2 tl vers geraspte gember
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 500 ml groentebouillon
  • 175 gram amandelboter (bij de natuurwinkel) of pindakaas
  • 4 medium zoete aardappelen, geschild en in grote stukken
  • 1 medium aardappel, geschild en in stukjes
  • 2 eetlepels harissa pasta
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 tl. fenegriek
  • mespunt kaneel
  • mespunt piment
  • zout en peper
  • 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • evt.als garnering koriander of platte peterselie

  1. Verhit de olie in een koekenpan of braadpan.Voeg de ui toe en laat 3 minuten , al roerend bakken. Zet het vuur lager en voeg de gember en knoflook toe. Bak dit 2 minuten.
  2. Plaats alle ingrediënten, behalve de bonen en de garnering, in de slowcooker .Roer grondig zodat alles goed gemengd is en de amandelpasta goed oplost.
  3. Kook op High 4-6 uur, of LOW 8 uur. Mijn groente was na 1 uur op HIGH  plus 1 1/2 uur op LOW al voldoende zacht. Per slowcooker (en omgevingstemperatuur) zal dit variëren.
  4. Natuurlijk kun je dit gerecht, als je geen slowcooker hebt, in een stoofpan bereiden.
  5. Voeg evt. peper en zout toe.
  6. Roer de bonen erdoor, warm nog even goed door en garneer met bijv. koriander.
  7. Serveer met (wilde) rijst en een salade of komkommer.


Dit is wel meer een gerecht voor wat koudere dagen.
Ik vond het wel wat 'zwaar' voor deze warme dag, maar de smaak was prima .

vrijdag 18 mei 2012

Lasagne met gegrillde courgette en ricotta








Vandaag maakte ik een vegetarische lasagne met gegrilde courgette.Ik combineerde 2 bestaande recepten en kwam tot het volgende recept, voor 3 personen:
Ingrediënten:

  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 1 tl suiker
  •  2 teentjes knoflook ,geperst
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 g)
  • 2 courgettes, in de lengte in plakken,( dit gaat goed met een kaasschaaf).
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetl verse oreganoblaadjes
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • 1 bakje ricotta (Italiaanse kaas, 250 g)
  • 1 pak verse lasagnebladen (250 g)
  • geraspte kaas om bovenop te strooien
  
  
Materialen:
ovenschaal ca. 20 x 30 cm
grillpan
kleine pan, bijv. steelpan

  
Bereiden:

  1.  Laat de tomatenstukjes in  een pan 10 minuten op laag vuur wat inkoken, voeg de geperste knoflook, 1 eetlepel olijfolie,versgemalen peper, zout, 1 tl suiker en gedroogde basilicum toe. Laat op laag vuur nog een paar minuten zachtjes stoven. Zorg dat je voldoende saus over houdt om de lasagnebladen te laten verzadigen.
  2. Bestrijk de repen courgettes met olie, bestrooi met zout en peper. Verhit de grillpan en grill de courgette mooi bruingestreept. Roer de oregano met de Parmezaanse kaas door de ricotta, breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Leg een laagje saus in de ingevette ovenschaal en bedek deze met een de lasagnevellen. Verdeel hier een deel van ricotta over en daarop de courgetterepen. Leg hierop een laag lasagnevellen. Verdeel hierover weer een laag saus, ricotta en courgette en maak zo een paar lagen.Bovenop de laatste lasagnevellen eindig je met saus , of als je nog courgette hebt, mag dat ook nog bovenop de saus.
  5. Bestrooi met de geraspte kaas.
  6. Bak de lasagne in de oven in 30 minuten gaar en goudbruin
Omdat ik tijdens het maken van de lagen wat afgeleid werd is mijn volgorde van lagen niet geheel gegaan zoals had gemoeten. Desondanks is de lasagne toch wel gelukt.
Ik serveerde er sla bij.
  

maandag 14 mei 2012

Aardbeien- chocoladegebakjes






Op verzoek van Caroline deed ik dit keer mee met het Foodblogevent met aardbeien als thema .
Ik koos voor een recept wat voor mij toch ook gelijk een uitdaging was..gebakjes maken.
Gelukkig mocht het resultaat er wezen en kon ik de gebakjes serveren bij onze Moederdag-familiemeeting.



Voor 12 kleine gebakjes:
  • een portie korstdeeg :van 250 gram bloem, 1/2 tl zout, 2 el poedersuiker,125 gram ongezouten boter, gekoeld en in blokjes, 2 eierdooiers M, 2 el ijswater

Voor de vulling:
  • 250 g mascarpone
  • 2 el fijne tafelsuiker
  • 250 g kwark (ik gebruikte magere)
  • Grand Marnier of rozenwater naar smaak
  • 12 grote rijpe aardbeien
  • rodebessengelei (ik gebruikte licht met water verdunde aardbeiconfiture )
  • 200 g chocolade
Verder nodig:
  • een ronde uitsteekvorm van 10 cm doorsnede
  • 12 taartvormpjes met kartelrand, of briochevormpjes
  • bakpapier



  1. Zeef de bloem, poedersuiker en zout boven een kom en werk met de handen snel de boter erdoor.
  2. Meng de eierdooiers met het ijswater en schenk het mengsel al roerend met een mes bij de bloem.
  3. Giet het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak. Als het te droog is, voeg dan nog wat wate rtoe, 1 eetl. per keer.
  4. Kneed het deeg met je handen glad.
  5. Maak er een bal van, druk de bal een beetje plat en wikkel hem in plastic folie en leg tenminste 30 minuten in de koelkast.

  1. Laat het deeg op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 190 C (HL 175 C).
  2. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een zo dun mogelijke lap.Snijd er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit. Bekleed 6 van de vormpjes hiermee.
  3. Snij de randen eraf en prik met een vork gaatjes in de bodems.Zet in deze vormpjes de overgebleven vormpjes.
  4. Plaats de vormpjes 15 minuten in vriezer of koelkast.
  5. Bak de vormpjes in 10-12 minuten blind, tot ze goudkleurig en gaar zijn. Haal de binnenste vormpjes eraf en bak nog 5 minuten.
  6. Laat ze afkoelen en verwijder de buitenste vormpjes.Bak de andere 6 vormpjes op dezelfde manier.

  1. Smelt de chocolade en schenk eetlepels ervan vanaf hoogte op het bakpapier, zodat dunne slierten onstaan.Laat de chocolade afkoelen en hard worden.Bestrijk met de rest van de chocolade de binnenkant van de deegbakjes. Laat ze drogen.
  2. Roer voor de vulling de mascarpone en de suiker in een kom door elkaar en klop vervolgens de kwark erdoor.Voeg rozenwater of Grand Marnier naar smaak toe.
  3. Schep de vulling in de bakjes en leg de aardbeien erop.Verwarm de  rodebessengelei, laat die iets afkoelen en bestrijk hiermee de aardbeien en de mascarponevulling.
  4. Zet de gebakjes koel weg.
  5. Breek vlak voor het serveren de chocoladeslierten in stukken en versier de gebakjes hiermee.
  6. Serveer de gebakjes meteen.


Het recept komt uit het boek' Zin in taart' van Maxine Clark.







vrijdag 11 mei 2012

Rabarbermoes met steranijs en gember






Een lekkere moes met een lichte bite door de verse gember.



Nodig :

  • 500 gram rabarber, ontdaan van blad en evt. ontdaan van 'draden'
  • 3-4 eetlepels rietsuiker
  • 1 eetl. citroen- of sinaasappelrasp (ik gebruikte uit nood ciroenrasp uit een potje)
  • 1 steranijs
  • 1 plakje verse gember

Snij de rabarber in stukjes van 2 cm en doe ze samen met een bodempje water en de rest van de ingrediënten in een pan (die NIET van aluminium mag zijn.)
Breng aan de kook en laat de rabarber onder af en toe roeren zacht worden en tot moes worden.
Laat inkoken tot de gewenste dikte.
Laat afkoelen en verwijder de gember en de steranijs (de anijs kun je eventueel langer laten zitten, als je de moes nog in de koelkast bewaart).

Serveer lauw of gekoeld.

Aangepast receptje uit Wilde venkel en rabarber

zaterdag 5 mei 2012

Harissa kip van de bakplaat





Vandaag wederom een gemakkelijke maaltijd, met mijn -momenteel- favoriete ingrediënt, harissa.

Voor 4 personen:

  • 3 eetlepels harissa
  • 250 ml halfvolle yoghurt
  • 4 kipfilets zonder vel, paar maal ingesneden
  • 1 kleine flespompoen, ontdaan van zaden en in lange schijven gesneden
  • 2 rode uien, in partjes
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • zout
Bereiding:

  1. Marineer de kipfilet in een mengsel van 2 eetlepels harissa en 3 eetlepels yoghurt.(mag half uurtje zijn, langer is altijd lekkerder.)
  2. Verwarm de oven voor op 200 C/180 HL/gas 6.
  3. Hussel de pompoen en ui met  een mengsel van1 eetlepel harissa en 2 eetlepels olie, en wat zout en evt.peper goed door elkaar.Doe dit op een bakplaat en rooster ong .15 minuten zodat de groenten al wat zachter zijn.
  4. Plaats de kip bij de groenten op de bakplaat en rooster nog zo'n 20 minuten totdat de kip en groenten  door en door gaar zijn.
  5. Serveer met de overgebleven yoghurt en couscous of rijst.

Bron: GoodFood magazine mei 2012

maandag 23 april 2012

Geroosterde Jamaicaanse hete kip met ananas-muntsalade


Dit recept is ook weer must voor fans van gebraden kip!


Voor de marinade:


  • 75 gram gehakte witte ui
  • 5 bosuitjes, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje verse gember, 2 1/2 cm, geschild
  • 1 Scotch Bonnet of habaneropeper, zaadlijst verwijderd
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 1/2 tl gemalen piment
  • 1 tl vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 60 ml extra vergine olijfolie en wat extra om het rooster in te vetten
  • 1 hele kip van 1.8 kilo, in 10 stukken verdeeld
  • 2 eetl. vers limoensap, en enkele schijfjes om te serveren

Voor de salade:
  • 1 rijpe ananas van 1.3 kg in blokjes van 2 cm gesneden
  • 3/4 tl. hele zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel plus  evt 2 tl. extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel zoutvlokken
  • 20-30 blaadjes munt
  • 2 bosuitjes, in lange schuine ringen gesneden

Voorbereiding:
  1. Pureer in een keukenmachine of hakmolen de ui, knoflook, bosuien, gember, sojasaus, pepers en de specerijen tot een gladde massa. Voeg al roerend geleidelijk de olie toe.
  2. Doe de marinade in een afsluitbare schaal, of in een sterke plastic zak, zorg dat alle kipdelen goed in de marinade zitten en laat 2 uur tot 24 uur marineren, gekoeld.
  3. Haal de kip een uur van te voren uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen.
  4. Verwarm de oven voor op 230 C, gas 8.
  5. Plaats een rooster midden in de oven, bekleed een braadslee met aluminiumfolie, plaats hierin een ingevet rooster en plaats de kip met de huid omhoog op dat rooster. Smeer evt. overgebleven marinade over de delen, besprenkel met wat limoensap en zout.
  6. Laat in ong. 50 minuten mooi bruin en door en door gaar worden. Dek als ze te bruin dreigen te worden af met aluminiumfolie.

Maak ondertussen de salade:
  1. Plet in een vijzel de peperkorrels grof.
  2. Meng in een kom de ananas met de olie.
  3. Verpulver het zout  met je vingers boven de kom, voeg de peper toe en hussel door elkaar.
  4. Voeg de munt en bosuitjes toe, hussel door en voeg evt. extra olie , peper en zout toe.


Serveer de kip met de salade.




Wederom een erg lekker kiprecept uit het boek van Mindy Fox.


vrijdag 20 april 2012

Zomerse geroosterde groentenschotel met kikkererwten










Het afgelopen weekend maakte ik weer eens een vegetarisch gerecht.
Nogal zomers, dus absoluut niet passend bij het huidige weerbeeld, maar ja, ik heb er geen spijt van gehad :-)
Dit recept is slank,  bevat veel vitamine C, foliumzuur en vezels!
Het is in te vriezen en is de dag na het bereiden, opgewarmd , ook nog erg lekker.

Voor 4 personen:
  • 3 courgettes (of 2 grote), in dikke plakken
  • 1 aubergine, in dikke 'vingers'
  • 3 knoflooktenen, gehakt
  • 2 rode paprika's, in grovere stukken, ontdaan van zaad.
  • 2 grote vastkokende aardappels, geschild en in 'hapklare' blokjes
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik gehakte tomaten op sap, 400 gram
  • blik kikkererwten, 400 gram, uitgelekt en afgespoeld
  • klein bosje koriander, grof gehakt
  • brood om erbij te serveren, bijv zuurdesembrood met een lekkere korst

  1. Verwarm de oven voor op 220 C/200 C HL/ gas 7.
  2. Doe alle groenten in een groot bakblik of op een bakplaat, samen met het korianderzaad en het grootste deel van de olie. Voeg peper en zout toe.
  3. Spreid alles uit, zodat er 1 laag groenten is, en rooster ze in 45-60 minuten in de oven, totdat de groenten aan de randjes bruin, en gaar zijn.Roer zo nu en dan om.(bij mij duurde het 60 minuten, omdat mijn bakplaat klein is en ik dus ook regelmatig de groenten moest omscheppen om ze allemaal enigzins gekleurd te krijgen.)
  4. Haal uit de oven. Verwarm in een pan de tomaten met de kikkererwten, voeg de groenten toe en roer voorzichtig. Voeg indien gewenst nog zout en peper toe, evt ook wat worcestersaus en Tabasco.
  5. Giet er een klein beetje olijfolie overheen en maak af met de gehakte koriander.
  6. Serveer met brood.
  7. Ik voegde zelf nog feta toe na stap 4.

Bron: 40 low fat recipes, boekje bij de GoodFood mei 2012

Dit recept staat ook op de GoodFood site, en daar staat in de beoordelingen ook vermeld dat je natuurlijk zelf ook kunt variëren met de gebruikte groenten, bijv. flespompoen, zoete aardappel, aubergine weglaten als je daar niet van houdt enz.
Pas op dat je niet teveel korianderblad gebruikt, dit overheerst nogal, zeker ook omdat er ook al korianderzaad in dit gerecht gebruikt wordt.

donderdag 12 april 2012

Rabarberwodka





Op de weekmarkt zag ik mooie roze rabarber, voor een redelijke prijs , maar wat er mee doen? Natuurlijk zijn er legio recepten om mee aan de gang te gaan, maar het thuisfront is niet zo gecharmeerd van rabarber, en dus ging ik op zoek naar een minder voor de hand liggende oplossing dan moes of taart en vond deze (lange termijn-) oplossing.

In een van mijn kookboeken vond ik het recept voor rabarberwodka, en dat maken leek me wel weer eens een leuk experiment.

Een eerdere  wodka/geduld-ervaring had ik met het maken van vanille-extract; wat overigens perfect gelukt is .

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg rabarber
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 liter wodka
  • grote (weck)fles of pot van 2 lit. inhoud
  • geduld
  1. Was de rabarber, snijd de lelijke stukken ervan af en snij aan de bladkant ong. 5cm af. Snij stukken van ong. 3 cm. Doe deze in een grote glazen pot van 2 l. met de suiker.
  2. Giet de wodka eroverheen. Zet koel weg, minstens 2 maanden, zodat de smaak goed kan intrekken.
  3. In het begin iedere dag even schudden om de suiker op te lossen.
  4. Na min. 2 maanden door een trechter met een koffiefilterzakje erin in een schone fles gieten.
  5. Plaats de fles in de koelkast en serveer  de wodka zo koud mogelijk!

Als het goed is levert het me over een paar maanden een bleekroze, zachtfris aperitiefje op!


Bron: Wilde venkel en rabarber van Caroline Zeevat en Ans Withagen

Related Posts with Thumbnails