zondag 4 november 2012

Appel-kweepeerchutney met abrikozen




 
 
Pfffff...wel een hoop werk maar dan heb je hopelijk ook wat. Na anderhalf uur fruit schillen, uien snijden enz, en daarna nog zo'n 3 uur de kokende brij in de gaten houden, potten vullen enz.ben ik nu wel benieuwd naar het resultaat.Het was wel een goede klus voor een regenachtige zaterdagmiddag....

In ieder geval is nu de kist met appels eindelijk leeg, na het maken van appelsap, appelperensap, appeltaart, gedroogde appelschijfjes en chutney...


Chutney moet rijpen, dus zijn de potten voorlopig weggezet en gaat er pas op zijn vroegst over een maand eens geproefd worden.

Chutney is lekker bij Indiase gerechten zoals curry maar ook bij kip.Ook lekker op brood op een plak kaas of ham.
Update: hij is erg lekker,met name op een boterham met kaas!


De ingrediƫntenlijst voor ongeveer 2 1/2 liter:
  • 750 gram kweeperen, (schoon gewicht)
  • 600 gram zoetzure handappelen (schoon gewicht)
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 140 gram verse gemberwortel, geschild
  • 375 gram gesneden ui
  • 4 rode Spaanse pepers, pitten en zaadlijsten verwijderd
  • 3 tl. gemalen kardemom
  • 2 tl. zout
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 6 dl rode wijnazijn

  1. Schil kweeperen en appels, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes.
  2. Snijd de abrikozen in smalle reepjes en schil de gemberwortel alvorens die in zeer kleine stukjes te snijden.(kan evt. in een keukenmachine)
  3. Doe alle ingrediƫnten met 3 dl water in een grote pan, die zuurbestendig is.
  4. Breng aan de kook en laat zachtjes koken, roer zo nu en dan. (niet afdekken!) totdat de chutney stevig is.
  5. Doe de hete chutney in gesteriliseerde potten , sluit af en laat afkoelen.
  6. Bewaar op een koele en donkere plek, na openen gekoeld bewaren.

Bron: www. kweepeer.nl
Related Posts with Thumbnails