zaterdag 26 december 2009

Cranberry-kaneeltaart


Cranberry's (veenbessen) horen bij de winter,en als je van deze friszure bessen houdt, is dit zeker een aanrader.
Het komt uit het boek Zin in taart van Maxine Clark.

Benodigdheden:
voor de cranberrysaus
-350 gram verse of diepgevroren cranberry's
-15 gr. fijne tafelsuiker
-geraspte schil en sap van een onbespoten sinaasappel

het streuseldeeg
-250 gr. boter op kamertemp.
-50 gr. fijne tafelsuiker
-2 el zonnebloemolie
-1 tl vanille-extract of een paar tl. vanille-essence
-1 ei M
-450 gr. bloem
-1 tl bakpoeder
-1/4 tl zout
-2 tl gemalen kaneel

voor de afwerking
-75 gr. rietsuiker
-poedersuiker voor het bestrooien


-een springvorm van 25 cm doorsnede
-plasticfolie
-bakpapier


Hak voor de saus de cranberry's in een foodprocessor grof. Doe ze in een pan en voeg de suiker, de sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. laat het 5 minuten pruttelen en laat het helemaal afkoelen.

Roer voor het deeg de boter en suiker in een kom door elkaar tot een licht en schuimig mengsel.Klop de zonnebloemolie en vanille erdoor.Klop het ei licht en roer het door het botermengsel.
Zeef de bloem, bakpoeder, het zout en de kaneel boven een andere kom.Roer het bloemmengsel geleidelijk door het botermengsel tot een broodkruimelachtig geheel.
Kneed met de hand tot een bal. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het tenminste 2uur in de koelkast.

Je kunt het deeg ook in de vriezer plaatsen en dan raspen, dit maakt een bros deeg.Ik deed dit n.a.v. een gevonden bewerking van het originele recept.Maak dan 2 delen deeg, dat goed in de hand ligt(zodat je het gemakkelijk kunt raspen)

Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier, beboter de rand en bebloem deze.
Haal het deeg uit koelkast of vriezer, verwijder de folie van het ene deel en bewaar de rest nog even koud.
Rasp het deeg grof boven de taartvorm en verdeel het gelijmatig over de bodem.(niet aandrukken)
Schep voorzichtig de afgekoelde saus erop, maar laat de rand vrij.
Haal het tweede stuk deeg uit de koelkast en rasp dit over de taart.Strooi de rietsuiker erover.
Bak de taart 1 1/4 uur tot 1 1/2 uur op 150 C.

Laat de taart in de vorm afkoelen, verwijder de springvormrand en strooi voor het serveren de poedersuiker erover.
Luchtdicht tot een week te bewaren.


N.B.: de oven niet voorverwarmen, dit had ik wel gedaan en had daardoor een te hard deeg !
Related Posts with Thumbnails