woensdag 7 oktober 2015

Surinaamse kerriegarnalen





Pittig😄.
Maak dit een dag van te voren zodat alle smaken goed intrekken tijdens het koelen.




-
1 grote scheut zonnebloemolie
- 3 á 5 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook , geperst
- 1 eetl.tomatenpuree
- 2 kleine gele Madame Jeannette peper of 1 grotere
- 1 volle eetlepel Surinaamse masala/ kerrie
- 1 maggiblokje voor 0.2 dl water
- 1 grote zak gamba's/tijgergarnalen of 2 zakken kleine garnalen ( liefst schoongemaakt)
- 1 kopje water
- zout en peper

Gebruik een grote koekenpan en fruit hierin de ui in de zonnebloemolie op laag vuur tot ze glazig zijn. Hoe meer uien hoe dikker de saus zal worden.
Voeg dan de uitgeperste teentjes knoflook toe en de tomatenpuree.
Even stoven en voeg dan de klein gesneden Madame Jeanette toe.

Dan de masala even meestoven, maggiblokje erboven verkruimelen en doorroeren.
Garnalen voorbereiden (ontdooien en rug insnijden zodat hij mooi opbolt tijdens de bereiding)

Voeg dan de garnalen toe, meng dit goed ,5 á 7 minuten laten bakken, maar voorkom aanbakken!


Klein kopjewater erbij ( er komt uit de garnalen ook nog vocht vrij).
Zout en peper naar smaak.
Laat het geheel zachtjes stoven, ongeveer 10-15 minuten,roer zo nu en dan om .



Serveer met rijst, spinazie of kool of op een Surinaams broodje met komkommer op zuur.




Rendang van rundvlees uit de slowcooker

Ik maakte onderstaand recept , gevonden op eetspiratie.nl....en het was erg lekker😄.

Het is voor 4 tot 5 personen:

  • 700 gram (biologische) runderlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • 5 theelepels ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 2 theelepels djinten (komijnzaad)
  • 3 theelepels trassie (garnalenpasta)
  • 5 theelepels djahé (gemberpoeder)
  • 350 ml lauw water
  • 100 gram verkruimelde pure santen (blok cococreme)
  • 1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker
  • 2 theelepels laos
  • 2 theelepels asem pasta (tamarindepasta)
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 stuks limoenblad (djeroek poeroet)
  • 1 sereh stengel (citroengras)
  • 2 stuks hele steranijs
  • en een beetje olie om te bakken
  • 1 vleesbouillonblokje
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?
Snijd de runderlappen in kleine blokjes. Doe de ui, de knoflookteentjes en de trassie in een keukenmachine of hakmolentje om het fijn te maken. Met een mes kan het natuurlijk ook. Zet het even apart.

Bak de vleesblokjes even kort met een beetje olie in de pan, schroei het vlees dicht (het hoeft niet helemaal gaar te zijn). Schep het vlees over in de slowcooker (deze staat nog niet aan). In dezelfde pan bak je het ui-knoflook-trassie mengsel even kort aan. Doe de droge kruiden (ketoembar, djinten en djahé) erbij en bak ze even kort mee. Schep dit nu in de slowcooker.

Doe nu het lauwe water, de verkruimelde santen, de palmsuiker, laurierblaadjes, djeroek poeroet blaadjes, de laos, de asempasta en de steranijs in de slowcooker. Roer het even voorzichtig met een spatel door elkaar. Pak de sereh en kerf de stengel in met een mes en kneus de stengel met de hand (zo komen de smaken beter vrij) en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker op de lage stand en doe de deksel erop. Na 6-8 uur heb je een heerlijk kruidige rendang.

Lekker met een beetje rijst,gebakken uitjes, een frisse komkommersalade en/of gekookte sperzieboontjes.


Ik was bang dat de grote hoeveelheid laurier zou overheersen, maar dat viel mee. Kleine aanpassing die ik deed was het toevoegen van vleesbouillon en wat peper.


Bron:eetspiratie.nl

Related Posts with Thumbnails