vrijdag 13 november 2009

Gecaramelliseerde kweeperenjam met kaneel en cider


Mijn buurvrouw, waar ik al eerder een paar kilo kweeperen van kreeg uit eigen tuin, kwam nu aanzetten met kweeperen uit Frankrijk, waar haar zoon een huis met moestuin heeft.
In eerste instantie wilde ik weer gelei maken, maar toevallig zag ik gisteren op What's for Lunch Honey een recept voor gecaramelliseerde kweeperenjam.

Ik heb het recept wat moeten aanpassen aan de hoeveelheid fruit die ik had.

1,5 kg kweeperen, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
275 ml appelcider
185 gram rietsuiker
3 eetlepels appelciderazijn
1 eetlepel gemalen kaneel

In een ovenvaste pan (of gewone pan) de blokjes kweepeer samen met de cider aan de kook brengen en 30-40 minuten zachtjes laten koken totdat het fruit zacht is.

Verwarm ondertussen de oven voor op 170-180 graden C.(Ik heb mijn heteluchtoven na een half uur naar 150 graden gedraaid.)

Pureer het geheel met bijv. een staafmixer. Voeg dan de kaneel, appelciderazijn en suiker toe. Roer goed door.
Zet de pan (of schep het mengsel over in een ovenvaste schaal) 1/2 a 2 uur in de oven totdat de jam mooi dik, oranjerood gekleurd en gecaramelliseerd is.



Laat het geheel wat afkoelen en schep het in gesteriliseerde potten.

Sluit de potten goed af.

Aangezien het geheel erg indikt, eindigde ik met slechts 2 potjes van 315 ml.
In de koelkast 3 maanden houdbaar.

Lekker op brood, toast,pannenkoeken , door muffins of bij een kaasplateau.
Related Posts with Thumbnails