zaterdag 10 maart 2012

Rozijnen theebrood





Vandaag maakte ik een recept wat ik vond op de GoodFood kalender van dit jaar. Het is een ouderwets Engels recept voor een vetloze, maar  toch wel sappige cake.
Lekker met, maar ook zonder een lik boter!

Benodigdheden:

  • 250 gram rozijnen, lichte en donkere door elkaar
  • 100 gram geconfijte sinaasappelschil, of liever een mengsel van sinaasappel-en citroenschil (mixed peel), ik gebruikte 60 gram
  • 140 gram lichte rietsuiker, ik gebruikte lichte basterdsuiker
  • 300 ml hete zwarte thee van 2 zakjes Earl Grey
  • olie om in te vetten
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 L ei, losgeklopt




  1. De avond voordat je de cake wil gaan maken wel je de rozijnen, de sinaasappelschil met de suiker in de hete thee.Roer het geheel goed door en zet afgedekt weg.Laat een nacht staan.
  2. Verwarm de oven voor op 150 C (hete lucht 130 C), gas stand 2.
  3. Vet een 900 grams bakblik lichtjes in en leg in de lange zijde, met een overhangend deel aan beide kanten, een reep bakpapier.
  4. Roer de bloem en het ei door het fruitmengsel en giet dit in het blik. Maak het oppervlak gelijk door er met een natte lepel overheen te gaan.
  5. Bak in 1 1/2 tot 1 3/4 uur totdat de cake gerezen is en een prikker die in het deeg gestoken wordt er schoon uitkomt.
  6. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en til de cake aan beide uiteinden van het bakpapier uit de vorm.
  7. Verwijder het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster.
  8. Snij in plakken besmeer eventueel met boter.
  9. De cake is in te vriezen, laat hem goed afkoelen en verpak hem in aluminiumfolie.Ontdooi op kamertemperatuur.
Een eenvoudig recept, maar de cake werd hier als 'lekker 'bestempeld. Hij was sappig ; de thee proef je wel, maar overheerst niet.
Related Posts with Thumbnails