woensdag 14 juli 2010

Paar dagen Zeeland

Afgelopen vrijdag en zaterdag in Zeeland geweest. Genoten van het mooie weer,een lange dag fietsen en lekker eten in het hotel.


Boulevard van Vlissingen


Middelburg

Vuurtoren bij Westkapelle

Strand van Koudekerke

Een straatje in Goedereede...


Mijn tuin is inmiddels erg vol geworden(iets TE) en alles bloeit volop, de stokrozen staan er mooi bij en van mijn aalbessenstruik heb ik al de eerste oogst al verorberd.

Wit/roggezuurdesembrood


Vandaag weer eens een desembrood gemaakt.Gisteravond nam ik 30 gram van mijn starter af en voegde 30 gram water en 30 gram bloem toe.
Na ong. 4 uur voegde ik 90 gram water en 90 gram bloem toe. Liet dit een paar uur staan, en liet het overnachten in de koelkast.
Vanmorgen eerst op kamertemp. laten komen en toen aan dit recept begonnen, gevonden op Koekje van eigen deeg.
Heb het wel wat moeten veranderen, omdat ik zelf geen geschikte romertopf heb.

250 gram zuurdesem (100 % gehydrateerd)
240 gram lauwwarm water (ik gebruikte 200 gram)
425 gram tarwebloem (ik moest wat extra toevoegen)
50 gram roggebloem/meel
25 gram olijfolie
20 gram suiker
1.3/4 t.l. broodzout

Giet het lauwwarme water in de kom van de standmixer en roer het zuurdesem er door. Voeg de tarwebloem, roggebloem/meel, olijfolie, suiker en zout toe en mix eerst met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in circa 8 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe.

Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg op een warme plaats tot dubbel volume rijzen. Dit duurt enkele uren(bij mijn deeg duurde het 4 uur, ondanks de hoge temperatuur in huis) en is geheel afhankelijk van de omgevingwarmte.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg door. Bol het deeg op en laat in een bebloemde banetton rijzen tot bijna dubbel volume.

Ik verwarmde mijn oven met pizza/broodsteen voor op 250 graden.
Ik bakte het brood 15 minuten op 250 graden en daarna nog 20 minuten op 200 graden.Bij het lager draaien van de oventemp. de ovendeur even opengezet om stoom te laten ontsnappen.

Het resultaat: een uiteindelijk toch redelijk brood met een dikke 'puist' aan de zij-/onderkant, waarschijnlijk omdat ik vergeten was het brood in te snijden voordat het de oven inging.Ook denk ik dat mijn deeg toch weer te nat was.
De korst is jammer genoeg niet knapperig geworden.
Related Posts with Thumbnails