zondag 11 maart 2012

Kip Diavolo uit de oven, met zoete paprika en ui







Nodig voor 4 personen:



  • een hele kip van 1,8 kg, ruggengraat verwijderd, borstbeen platgedrukt en het vlees op 3 poten op 3 plaatsen ingekerfd

klaar voor het inkerven van de poten

  • fijngeraspte citroenschil plus 1 eetlepel sap van een citroen
  • 2 eetlepels fijngehakte rozemarijn, marjolein of oregano, of een mix hiervan
  • versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel
  • 3/4 theelepel gedroogde chilivlokken of 2 verkruimelde hele gedroogde chile de arbolpepers
  • zeezout(vlokken)
  • 2 eetlepels plus 1 eetlepel extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 2 rode paprika's, in repen van 1 cm
  • 1 grote gele ui, in de lengte in parten van 1 cm gesneden, uiteindes intact gelaten
  • 125 ml droge witte wijn

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden C, gasstand 8 en plaats de roosters in het midden en bovenste derde deel van de ovenrichel gebruik (in mijn  HL combi-oven onderste en middelste richel ).Bekleed een bakplaat met bakpapier.(Ik zette mijn oven op 220 C, en verlaagde de oventemp na 30 minuten naar 210 C (kip van 1,5 kg).
  2. Verwijder overtollig vet rond de opening aan de onderkant van de kip en gooi weg. spoel de kip van binnen en  buiten af en dep goed droog.Vet een vuurvaste braadpan van 30 cm (geen anti-aanbak) of grote ovenschaal licht in met olie. Leg de kip met de huid naar boven in de pan of schaal.
  3. Roer in een kleine kom de citroenrasp, citroensap, de fijngehakte kruiden, 1 eetlepel zwarte peper en de pepers door elkaar.
  4. Verdeel het mengsel over de kip en onder de huid van de filets. Breng royaal op smaak met zout en besprenkel met 1 theelepel olie.
  5. Leg de paprika en ui op de bakplaat en besprenkel met de overgebleven 2 eet. olie.
  6. Hussel de groenten met je handen voorzichtig door elkaar, zodat ze allemaal zijn bedekt met een laagje olie en leg ze op de plaat.Breng op smaak met peper en zout.
  7. Laat de kip 20 minuten braden op het bovenste rooster en de groenten in het midden van de oven.Schenk de wijn bij de kip en laat nog eens 10 minuten braden.Neem de pan en de bakplaat uit de oven, doe de paprika en ui met een spatel of tang bij de kip en schik ze rondom de kip.Zet de kip terug in de oven en laat nog eens 20-25 minuten braden tot de huid goudgeel is en de kip door en door gaar is.
  8. Neem uit de oven en laat 10-15 minuten rusten.Snij de kip op een snijplank aan .Geef de paprika en ui erbij en schep het braadvocht over het geheel.

Bron: Kiprecepten voor gebraden kip en salades, soepen van Mindy Fox



Lekkerrrr kippetje, vooral door de combinatie van het pittige van de kip met het zoete van de paprika en ui!



Related Posts with Thumbnails