vrijdag 5 februari 2010

Peanut butter chocolate buns




Uit het boek Amy's Bread maakte ik vandaag de peanut butter chocolate buns.
Ik had ze al eens eerder gemaakt, maar omdat ik weer een verse zak met peanutbutter chips in mijn bezit heb, ging het recept in de herhaling.
Het recept is overigens ook prima te maken met alleen chocolade chips.






Voor 12 broodjes heb je nodig:

- 2 tl gedroogde gist
- 60 gram goed warm water , rond de 40 graden
- 57 gram suiker
- 425-450 gram ongebleekte bloem
- 4 eetl.cacaopoeder
- 1 1/2 tl zout/ 9 gram
- 240 ml warme koffie, uit koffiezetter of gemaakt van 2 zakjes expressopoeder, 32 graden C
- 1 grote ei-dooier
- 10 gram zachte ongezouten roomboter
- 115 gram chocoladechips, of peanutbutterchips of een combinatie ervan


voor de afwerking
- 120 ml koud water
- 1 1/4 tl maizena

Verder nodig: 2 bakplaten, met bakpapier of bakmatje erop


In een grote kom, de gist ,een tl suiker en het warme water met een vork roeren om de gist op te lossen ,3 minuten laten staan.

In een kleinere kom de bloem, cacaopoeder ,de rest van de suiker en het zout mengen.

Met een houten lepel de koffie, eidooier en boter door het gistmengsel roeren. Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe en roer totdat er een samenhangend geheel ontstaat en alle bloem bevochtigd is.

Kneed het deeg op een licht bebloemd oppervlak , of in de KA of BBM, 7 a 8 minuten, tot het zijdezacht en soepel is. Het moet vrij vochtig zijn.
Maak een losse bal en laat afgedekt 10 minuten rusten.

Maak het deeg plat en vorm met de vingers voorzichtig tot een rechthoek van zo'n 2 cm dik.Verspreid de chips gelijkmatig over het deeg. Vouw het in een envelopvorm en kneed het rustig , 2 a 3 minuten, totdat de chips goed verdeeld zijn door het deeg.
Het deeg moet zacht, glad en veerkrachtig zijn. Als het tegenstribbelt, laat het dan 5 minuten rusten en ga dan door met kneden.
De evt.'ontsnappende' chips kun je na de eerste rijs in het deeg duwen.

Maak een losse bal en plaats hem in een ingevette kom. Draai de bol, zodat hij aan alle kanten ingevet is, en dek de kom af met ingevette folie.
Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen, totdat het verdubbeld is, ongeveer 2 uur.

Bekleed de bakplaten met bakpapier of matjes.

Plaats het deeg voorzichtig op een licht bebloemd oppervlak, en duw de losse chips in het deeg.
Verdeel het deeg in 12 gelijke porties, van ongeveer 80-85 gram. Bol deze op en plaats 6 bollen, met voldoende tussenruimte, op de bakplaat.
Dek losjes af met ingevette folie en laat ze ongeveer 3 kwartier tot een uur rijzen, totdat ze bijna verdubbelen in volume.

Terwijl het brood rijst, maak je een maizenapapje, om de broodjes af te werken.
Vermeng het water met de maizena, breng dit al roerend aan de kook tot het dikker wordt.Haal van het vuur en dek het af tot gebruik.(zo voorkom je velvorming)

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Als de bollen zijn verdubbeld in volume, bestrijk ze dan voorzichtig dun met een bakkwastje met het maizenapapje.
Plaats de bollen in de oven en spray met een plantenspuit tegen de bovenkant en zijwanden van de oven (6-8 x). Sluit snel de ovendeur.
Herhaal dit nog 2x, met tussenpozen van 1 minuut.

Verlaag na 10 minuten de oventemp naar 180 graden.Verwissel als je 2 bakplaten tegelijk gebruikt de platen van boven naar beneden en draai 180 graden om.
Bak de bollen nog 10 a 15 minuten tot ze stevig, maar niet hard aanvoelen en de onderkant lichtbruin is.
Haal ze uit de oven en bestrijk ze gelijk weer dun en gelijkmatig met het maizenapapje.
Laat afkoelen op een rooster voor het serveren. Ze zijn het lekkerst de dag van het bakken, maar kunnen ook ingevroren worden.
Related Posts with Thumbnails