zondag 14 november 2010

Kweepeercake met noten



- 750 gram kweeperen
- 2 eetlepels suiker
- 125 gram zachte boter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 theelepel zout
- snufje gemalen kardemomzaad
- het merg van 1 vanillestokje
- 100 gram pistachenoten of noten naar keuze, fijngemalen

Schil de kweeperen, snij ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij ze dan in blokjes. Doe de kweepeer in een pan met de suiker en zoveel water dat de blokjes net onder staan. Breng aan de kook en laat afgedekt 45 minuten koken. Controleer af en toe of het niet droog kookt, voeg eventueel wat extra water toe.

Giet de peren af, bewaar het sap. Laat afkoelen en pureer in de keukenmachine of met de staafmixer.De dikte van de puree moet lijken op dikke appelmoes; voeg indien nodig weer wat van het bewaarde sap toe.

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een vierkante vorm van 20 x 20 cm, of een ronde van 23 cm met bakpapier, of vet een (anti-aanbak)vorm in.
Klop de boter en suiker met een mixer romig. Meng 1 voor 1 de eieren erdoor, dan de kweepeerpuree, bloem, zout en kardemom, het vanillemerg, en tenslotte de gemalen noten.

Schep het beslag in de vorm en bak 30-40 minuten minuten, test de gaarheid met een cocktailprikker en bak eventueel nog 5 minuten extra.

Laat de cake enigzins afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster om hem verder af te laten koelen.

De cake is lekker 'zompig' door de kweeperenmoes en de gemalen noten geven een lekkere 'crunchy bite'..Ik ben uitgeweken naar gemengde noten omdat ik geen pistaches in huis had.

Bron: blog klary koopmans
Related Posts with Thumbnails