woensdag 18 augustus 2010

Pompoenbroodjes op basis van gist




Dit recept las ik op One Perfect Bite, waarin Mary schrijft dat dit recept afkomstig is van haar schoonmoeder, die uit het zuiden van Illinois komt.
Oorspronkelijk werden deze broodjes nog kleiner geserveerd dan deze versie.
Als je beschikking hebt over pompoenpuree uit blik kun je deze gebruiken, anders een zelfgemaakte pompoenpuree gebruiken (evt draderige delen verwijderen)
Ik heb de cups moeten omrekenen naar grammen/ml, en elk boek/site heeft wat anders staan...dus ...het is bij benadering.

Ingrediƫnten:

5 gram droge gist
1 tl. witte suiker
60 ml. water

425 gram patentbloem
55 gram ongezouten boter
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1/4 tl. zout
225 gram pompoenpuree
1 ei, licht geklopt
60 ml. maple syrup
1/4 tl. gemalen kaneel
145 gram volkoren bloem

Werkwijze:

1. Meng de gist , suiker en water in een grote kom.
Laat ongeveer 5 minuten staan of totdat het een beetje schuimt.
Roer er 70 gram bloem bij, dek af en laat 1 uur op een warme plaats staan.

2)Smelt 2 eetl. boter en giet dit in een kom.Voeg de bruine suiker, zout, ei, pompoen, maple siroop en kaneel toe.
Voeg dit toe aan het gistmengsel en klop het glad. Voeg het volkorenmeel en ongeveer 320 gram patentbloem toe en kneed het in de kom tot een stijf deeg.Dek af en laat in ongeveer 2 uur tot dubbel volume rijzen.
3)Sla het deeg door op een bebloemd werkvlak, kneed het kort en rol uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek hier rondjes uit van 5 cm doorsnede en plaats ze op een bebloemd bakblik.Dek losjes af met een theedoek en laat weer 1 uur rijzen.
4) Verhit de oven voor op 220 graden C. Smelt de achtergehouden 1-1/2 eetlepel boter en bestrijk de bovenkant van de broodjes.
5)Bak de broodjes in ong.15 tot 20 minuten gaar en bruin.



Ik maakte uit deze hoeveelheid deeg 24 broodjes.

Resultaat: luchtige (lichtzoete) mini-broodjes ,nog lekkerder met een likje roomboter :-)
Related Posts with Thumbnails