donderdag 14 januari 2010

Vierzadenbrood





Gisteren bij de molen een lading meel ingeslagen, en een zakje vierzadenmix.
(havervlokken, lijnzaad,zonnebloempitten,sesamzaad)
En wat heb ik daarmee gebakken? Een gezond 'pitjesbrood' !!

Benodigdheden:
2 tl droge gist
150 g volkorenmeel
350 g broodbloem (ongebleekte tarwebloem)
2 el gluten (optioneel)
1 1/2 tl Lyle's Golden Syrup, maar moutstroop of honing kan ook.
1 tl zout
30 g zachte boter of margarine
150 ml melk
200-225 g water
120 g zadenmix

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg, bijv. in de Kitchen Aid, in zo'n 10 minuten.
Doe het deeg in een ingevette kom en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats. Vorm dan het brood in de gewenste vorm (bol, torpedo of voor een broodbus) en laat het nogmaals rijzen tot bijna verdubbeld, onder ingevet plastic.

Ik maakte een torpedovorm ofwel batard.



Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC.
Na het rijzen evt.voorzichtig insnijden, met een zeer scherp mesje.


Bak het brood 20 minuten op 220ºC en daarna nog 15-20 minuten op 200ºC. Haal het daarna uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.



Het eindresultaat was een erg lekker brood met een krokante korst.
Related Posts with Thumbnails