maandag 24 september 2012

Polenta met paddenstoelen en port

In Italië kocht ik een zak snelkook polenta , en een zak gedroogde porcini. Beetje googlen en ik vond een geschikt recept.

Voor 4 à 5 personen:

250 g (snelkook-) polenta
100 g kastanjechampignons
100 g cantharellen
150 g oesterzwammen
15 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
paar takjes tijm
4 bosuitjes
2 flinke knoflooktenen
rode port,flinke scheut
80 g geraspte Parmezaanse kaasWerkwijze:

Laat de gedroogde funghi een half uurtje weken in warm water. Veeg de andere paddenstoelen schoon met keukenpapier. Haal indien nodig de onderste delen van de steeltjes eraf en snij alles in stukjes. Smelt in een flinke koekenpan een klontje boter met een scheut olijfolie en bak daarin de in ringen gesneden bosuitjes een paar minuten op matig vuur. Zet het gas hoger en doe alle paddenstoelen – minus de gedroogde – erbij. Bak ze een paar minuten, strooi er zout en peper over, roer de fijngesneden of geperste knoflook erdoor en zet het vuur iets lager. Knijp het vocht uit de gewelde paddenstoelen (bewaar het water!), snij ze fijn en doe ze ook in de pan. Haal de blaadjes van de tijm en doe deze erbij en schenk een scheut port over de paddestoelen. Laat nog even bakken en zet dan het vuur uit.
Doe het weekwater van de funghi in een maatbeker en vul dit aan met water tot iets minder dan anderhalve liter. Breng dit met flink zout aan de kook en voeg dan al roerend met een houten lepel de polenta toe. Blijf roeren, na een minuut of zeven is de polenta gaar. Doe de helft van de kaas erdoor, plus flink wat gemalen peper. Proef of er meer zout bij moet. Schep de polenta in een goed ingevette ovenschaal en strijk ’m mooi glad. Spreid de paddenstoelen erover uit en strooi de overgebleven Parmezaanse kaas erover. Zet een minuut of 20 in de oven (180 graden). Serveer met sla en een paar pittige worstjes.

(Mijn polenta moest in de verhouding 1:3 met water).

Wij vonden het een geslaagd gerecht!


Bron:http://www.nrc.nl/koken/2011/11/09/port-polenta-en-paddenstoelen/Related Posts with Thumbnails