donderdag 26 augustus 2010

Meerzadenbrood




Uit het boekje "Brood bakken" van Linda Collister maakte ik vandaag het meerzadenbrood.Heb het echter wel iets aangepast,omdat in het oorspronkelijke recept spelt en vrij veel zout gebruikt wordt.
Ik gebruikte in plaats van spelt (grof)volkorenmeel.


Voor 2 middelgrote broden of 4 kleintjes:


- 450 gram ongebleekte tarwebloem
- 200 gram speltbloem of (grof)volkorenmeel
- 20 gram maanzaad
- 30 gram lijnzaad (ik gebruikte gebroken lijnzaad)
- 30 gram sesamzaad
- 30 gram zonnebloempitten
- 30 gram pompoenzaden
- 13 gram zout
- 15 gram verkruimelde verse gist (of 7 g gedroogde,meng dat door de bloem en voeg dan het water toe)
- 425- 450 ml water op kamertemp.(ik had minder nodig dan 425 ml.)
- 1 eetl. olijfolie
- extra bloem voor bestuiven en extra lijnzaad/sesamzaad voor de garnering.
- 2 ingevette bakvormen voor 450 gram

Werkwijze:
Meng beide bloemsoorten, de zaden en het zout in een grote kom goed door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden.

Roer in een kommetje de verkruimelde verse gist met een beetje van het water tot een gladde massa.
Giet deze in het kuiltje, giet de olie erbij en het water, op 50 ml. na.

Kneed de bloem geleidelijk door het vocht tot een zacht, maar niet plakkerig deeg.
Voeg zo nodig wat water toe.

Kneed het deeg met de hand of met een keukenmachine grondig gedurende ca. 10 minuten.

Doe het deeg in een licht ingevette kom,dek af.
Laat bij kamertemperatuur in ongeveer 1 1/2 tot 2 uur in volume verdubbelen.

Kneed het deeg door met je knokkels, keer het om op een licht met bloem bestoven werkblad, kneed nog 1 minuut en verdeel het in tweeën.
Vorm het deeg en plaats ze in de vormen en stop de uiteinden in, de vormen moeten tot de helft gevuld zijn.

Dek de vormen af en laat in ongeveer 1 uur weer rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.


Snijd de bovenkant van elk brood in, bestrijk met melk en bestrooi ze met de extra zaadjes.(of besproei ze met water voor je ze in het bakblik doet en rol ze dan door de zaadjes)


Bak. ca. 35 minuten tot de broden goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.
Laat afkoelen op een rooster.





Related Posts with Thumbnails