woensdag 2 december 2009

Brownies met dulce de leche


Vandaag viel mijn oog op het blikje zoete gecondenseerde melk, dat ik nog in voorraad had. Na wat speurwerk op internet, met de al aanwezige ingrediënten, vond ik een leuk recept.
Het komt van David Lebovitz.

Wat hebben we nodig:

• 1 blik gezoete gecondenseerde melk (ongeveer 400g van Friesche Vlag bijv.)
• 115g ongezouten boter
• 170g pure chocolade
• 25g ongezoete cacaopoeder
• 3 eieren L
• 200g suiker
• 1 theelepel vanille-extract
• 140g patentbloem, met 1 mespuntje zout
• optioneel: 100g geroosterde, grof gehakte walnoten


Eerst moet de Dulce de leche als volgt gemaakt worden:

Verwarm de oven voor op 200 C.

Giet de melk in een lage ovenschaal. Plaats deze in een grotere schaal of braadslede, vul de grootste schaal met kokend water, totdat de schaal met de melk tot halverwege onder de waterlijn staat. Dek de schaal met melk af met aluminiumfolie.
Plaats de schalen 1 uur tot 5 kwartier in de oven. Check zo nu en dan of er nog voldoende water in de schaal zit, indien nodig bijvullen met kokend water.

Als de oventijd voorbij is, zal de melk lichtbruin en gecaramelliseerd zijn.
Laat het afkoelen en roer het dan even goed door met een garde of vork.

De dulce de leche kan afgedekt enkele weken bewaard worden in de koelkast, voor gebruik dan even au bain marie verwarmen, of in de magnetron.

Voor de brownies als eerste de oven voorverwarmen op 175 C en de walnoten licht roosteren in een pan. Af laten koelen en grof hakken.
De chocolade fijnhakken, de boter in stukjes snijden.

Voeg de boter en de chocolade samen in een pannetje en laat op laag vuur al roerende smelten of doe dit in de magnetron. Als alles goed opgelost is de cacao hieraan toevoegen en goed doorroeren.
Roer dan de 3 eieren er 1 voor 1 door, dan de suiker, vanille en de bloem.
De noten er als laatste doorroeren.

Bekleed een (vierkant) bakblik van 20 x 20 cm, of iets groter,met alu-folie of bakpapier. Spray dit in met bakspray of beboter de vorm.

Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de bodem. Neem nu 1/3 van de dulce de leche en verdeel dit over het beslag. Met een mes voorzichtig door dit geheel gaan, zodat een gemarmerd effect onststaat. De rest van het beslag erover gieten, en daarover de rest van de dulce de leche. Herhaal het 'marmer'-effect met het mes.

Plaats de vorm midden in de oven voor 35-45 minuten tot ook het midden nog steeds veerkrachtig, maar wel stevig is.

Je kunt ook de gaarheid controleren met een mes of satéprikker, deze moet er dan schoon uit komen.
Laat de brownies 5- 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort ze dan op een rooster, trek de folie of bakpapier eraf en keer weer om.

Laat afkoelen alvorens de brownies te snijden.

Eet smakelijk!


de brownies zijn ook lekker zonder de dulce de leche.
Related Posts with Thumbnails