maandag 24 juni 2013

Gehaktballen in Belgische biersaus






Hoofdgerecht voor 4 personen



- 2 witte boterhammen
- 100 ml melk
- 2 kleine uien, heel fijngesneden
- 1 el fijngehakte verse tijmblaadjes
- 1 ei
- 1/2 tl. geraspte nootmuskaat
- 500 g half-om-halfgehakt
- 70 gram boter
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el bloem
- 500 ml. donker Belgisch bier
- 1 el appelstroop


Week de boterhammen ongeveer 5 minuten in de melk.Knijp ze goed uit en kneed ze samen met de ui, thijm,ei en nootmuskaat door het gehakt.
Breng het mengsel op smaak met 1 tl zout en peper naar smaak.
Vorm 8 ballen van het gehakt.

Verhit 20 gram boter in een braadpan en bak de ballen in ong. 3 minuten rondom bruin.

Smelt de rest van de boter in een steelpan.Bak hierin de sjalot met de knoflook zachtjes ongeveer 3 minuten.Voeg de bloem toe en bak deze 1 min. mee. Schenk het bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe , breng de saus aan de kook en breng de saus op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de gehaktballen en laat deze nog 30 minuten op laag vuur gaar stoven in de saus.Keer de ballen af en toe.

Lekker met gekookte aardappelen en sperziebonen.

Ik heb de saus nog wat extra gebonden met allesbinder.
Het recept komt uit Delicious, maart 2013.
Related Posts with Thumbnails