dinsdag 10 januari 2012

Pompoen-walnoten' brood'



Een tijdje terug kocht ik van iemand op mijn werk 2 kilo walnoten, van haar eigen boom. Omdat ik daar nog steeds niets van gebruikt had, (afgezien van een paar uit het handje gesnoepte exemplaren) werd het tijd er eens iets mee te doen.
De pompoenpuree die ik nog in de diepvries had kwam nu ook van pas.
Ik maakte daarvan een lekker Amerikaans broodje ( meer  een cake dan brood) met Hollandse walnoten , pompoen en nootmuskaat.
Lekker met wat boter, voor bijv. ontbijt of bij de koffie.

Benodigdheden voor 1 brood:

  • 500 g pompoen, geschild, zonder zaad en in blokjes, of 280 gram pompoenpuree
  • 80 gram basterdsuiker
  • 1 tl nootmuskaat
  • 50 gram boter, gesmolten
  • 3 eieren, licht geklopt
  • 350 gram ongebleekte tarwebloem (ik verving daarvan 100 gram door volkorenbloem)
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 80 gram walnoten, gehakt


Bereiding:
  1. Bekleed een brood/bakvorm van 21,5 x 11 cm met bakpapier,( of neem een siliconenvorm).
  2. Verwarm de oven voor op 180 C
  3. Breng de blokjes pompoen in een laagje van 5 cm water aan de kook en laat ong. 20 minuten afgedekt sudderen tot hij zacht is. Giet af en pureer. Laat afkoelen.
  4. Doe 280 gram puree in een grote kom en roer de suiker, nootmuskaat, boter en eieren erdoor.
  5. Zeef meel, bakpoeder en zout in een  tweede grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  6. Schep de pompoenpuree in het kuiltje en roer alles glad. Roer dan de walnoten erdoor.
  7. Schep het mengsel in het broodblik en bak het ong. 1 uur, tot het goudgeel is en van de randen loslaat.
  8. Laat afkoelen op een rooster.

Bron: Brood van Christine Ingram en Jennie Shapter
Related Posts with Thumbnails