woensdag 19 oktober 2011

Timballo di maccheroni (pastatimbaal)

Mijn nichtje Vera van 15 jaar wilde graag eens een keer samen met mij kokkerellen.
Zo gezegd,zo gedaan.
Zij zocht het recept uit , het werd een recept uit een boek van Rudolp van Veen, en is een feestelijk Italiaans gerecht bedoeld voor 8 personen.

Het is een tijdrovend recept, maar dan heb je ook wat!


Onontbeerlijk is een pastamachine en een (liefst) bolvormige ovenschaal met een inhoud van  ongeveer 3 liter.


Benodigdheden tomatensaus
  •  1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • zout en peper
Voor het pastadeeg:
  • 300 gram bloem
  • 3 eieren M
  • 1 eetlepel olie
  • zout

Voor de timballo:


  • olijfolie


  • 2 eieren


  • 300 gram geraspte kaas


  • 2 dl bechamelsaus


  • 400 gram penne of macaroni, gekookt en koud afgespoeld


  • 300 gram bladspinazie, geblancheerd of diepvries


  • 2 eetlepels groene pesto

  • 400 gram gekookte ham, in reepjes


  • 8 eieren, hardgekookt, gepeld en in partjes


  • 1 bos basilicum




  • Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de knoflook en ui toe. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Bak de tomatenpuree circa 1 minuut mee. Voeg de gepelde tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus licht inkoken en vervolgens afkoelen.



    Verwarm de oven voor op 180 graden C (hetelucht 160 graden C).


    .

    Meng de ingredienten voor het pastadeeg en kneed de ingredi├źnten tot een soepel deeg. Verpak het in plastic folie  of dek af met een vochtige doek en laat het deeg een half uur rusten.




    Kook de penne ‘al dente’ en spoel koud met water. Kook 8 eieren in circa 8 minuten hard. Spoel ze koud en pel en snijd ze in partjes. Blancheer de spinazie in kokend water. Snijd de ham in reepjes.

    Rol  met de pastamachine lasagnevellen van het pastadeeg.
    Vet de vorm in met olie en bekleed met de pastavellen en laat de vellen ruim overhangen. Meng de 2 rauwe eieren met de helft van de geraspte kaas door de bechamelsaus en schep de saus door de penne. Meng de spinazie met de pesto.

    Bouw de timballo als volgt op: Een 1/4 van de penne, dan de spinazie en een beetje geraspte kaas. 1/4 van de penne, de helft van de tomatensaus, reepjes ham, beetje spinazie,partjes ei, blaadjes basilicum, en een beetje geraspte kaas. 1/4 van de penne, de rest van  de spinazie, de rest van de tomatensaus  en de rest van de penne. Sla de vellen pastadeeg terug over de vulling.


    Bak de timballo circa 1 uur in de oven. Laat de timballo circa 15 minuten afgedekt rusten voordat de bol op een bord of schaal gestort kan worden. Laat de timballo dan nog minstens 15 minuten staan voordat je hem aansnijdt. Anders is de bol nog te warm en zal snel inzakken.


    Het boek vermeldde een oventijd van anderhalf uur, en op internet vond ik een oventijd van 1 uur. Onze timpano was iets te hard geworden,dus had deze kortere oventijd  wellicht beter geweest.


    Je kunt enigzins spelen met de ingredi├źnten, bijv. minder vlees, meer groente (mits niet te nat), salami, gedroogde tomaatjes, olijven etc.
    Wij vervingen de ham deels door salami , voegden wat zongedroogde tomaten toe en Italiaanse kruiden (in de tomatensaus) .




    Bron: Rudolph van Veen, Samen koken
    Related Posts with Thumbnails