Zo gezegd,zo gedaan.
Zij zocht het recept uit , het werd een recept uit een boek van Rudolp van Veen, en is een feestelijk Italiaans gerecht bedoeld voor 8 personen.
Het is een tijdrovend recept, maar dan heb je ook wat!
Onontbeerlijk is een pastamachine en een (liefst) bolvormige ovenschaal met een inhoud van ongeveer 3 liter.
Benodigdheden tomatensaus
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 300 gram rundergehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten
- zout en peper
- 300 gram bloem
- 3 eieren M
- 1 eetlepel olie
- zout
Voor de timballo:
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de knoflook en ui toe. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Bak de tomatenpuree circa 1 minuut mee. Voeg de gepelde tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus licht inkoken en vervolgens afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden C (hetelucht 160 graden C).
.
Meng de ingredienten voor het pastadeeg en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Verpak het in plastic folie of dek af met een vochtige doek en laat het deeg een half uur rusten.
Kook de penne ‘al dente’ en spoel koud met water. Kook 8 eieren in circa 8 minuten hard. Spoel ze koud en pel en snijd ze in partjes. Blancheer de spinazie in kokend water. Snijd de ham in reepjes.
Rol met de pastamachine lasagnevellen van het pastadeeg.
Vet de vorm in met olie en bekleed met de pastavellen en laat de vellen ruim overhangen. Meng de 2 rauwe eieren met de helft van de geraspte kaas door de bechamelsaus en schep de saus door de penne. Meng de spinazie met de pesto.
Bouw de timballo als volgt op: Een 1/4 van de penne, dan de spinazie en een beetje geraspte kaas. 1/4 van de penne, de helft van de tomatensaus, reepjes ham, beetje spinazie,partjes ei, blaadjes basilicum, en een beetje geraspte kaas. 1/4 van de penne, de rest van de spinazie, de rest van de tomatensaus en de rest van de penne. Sla de vellen pastadeeg terug over de vulling.
Bak de timballo circa 1 uur in de oven. Laat de timballo circa 15 minuten afgedekt rusten voordat de bol op een bord of schaal gestort kan worden. Laat de timballo dan nog minstens 15 minuten staan voordat je hem aansnijdt. Anders is de bol nog te warm en zal snel inzakken.
Het boek vermeldde een oventijd van anderhalf uur, en op internet vond ik een oventijd van 1 uur. Onze timpano was iets te hard geworden,dus had deze kortere oventijd wellicht beter geweest.
Je kunt enigzins spelen met de ingrediënten, bijv. minder vlees, meer groente (mits niet te nat), salami, gedroogde tomaatjes, olijven etc.
Wij vervingen de ham deels door salami , voegden wat zongedroogde tomaten toe en Italiaanse kruiden (in de tomatensaus) .
Bron: Rudolph van Veen, Samen koken
Wat een leuk recept. Je nichtje heeft er oog voor! En een mooie foto! Was het lekker?
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk vond de inhoud in ieder geval erg lekker, de buitenkant was helaas wat te hard uitgevallen.
En mijn nichtje moet inderdaad maar nog eens komen om wat anders uit te proberen, het is ook goed voor mij om eens iets te maken wat ik normaliter niet zo snel zou maken!