zondag 18 april 2010

California Walnut Bread/ Walnootbroodjes





Walnoten brood vindt zijn oorsprong in de Franse baktraditie, waar het enorm populair is. Walnootolie bestaat er in 2 soorten: koudgeperste, die licht en helder van kleur is en mild van smaak , of gemaakt van geroosterde walnoten, die amberkleurig is en sterker van smaak is.
Beiden kunnen gebruikt worden voor dit brood.

Dit recept komt uit het boek The Bread Bible van Beth Hensperger.


Ingrediƫnten voor 2 busbroden, 3 ronde broden of 20 broodjes.

Voor de sponge:
- 2 eetlepels gedroogde gist
- 60 gram water, ongeveer 40 graden warm
- 2 cups tarwebloem (270 gram)
- 3 eetlepels honing of suiker
- 2 cups (volle) melk (480 ml)op kamertemperatuur


Deeg:

- 1 1/2 cups gepelde walnoten (150 g)
- 1/2 cup walnootolie (125 ml)
- 1 eetlepel zout
- ongeveer 3 cups tarwebloem (400g)
Mijn deeg had veel meer bloem nodig dan in het recept vermeld wordt. Ik heb (geschat) 1 a 1/2 cup meer moeten toevoegen.


Werkwijze voor de sponge:

Neem een grote kom, en meng of met een garde, of met de platte klopper van de keukenmachine, de gist, het water , honing of suiker ,2 cups bloem en de melk.
Klop hard tot het glad en romig is, ongeveer 1 minuut.
Dek los af en laat ongeveer een uur rusten, totdat het 'bubbly' (gerezen en bubbels aan het oppervlak )is.

Ondertussen de gehakte walnoten licht roosteren in een koekenpan of in de oven.
Laat afkoelen.



Voeg de olie, zout, en 1 cup (135gr) bloem toe aan de sponge en roer met een houten lepel door elkaar.
Voeg de walnoten toe en de rest van de bloem, in gedeelten.
Zoveel bloem toevoegen totdat het deeg zacht en ruwig is en loslaat van de wanden van de kom.

Kneed het deeg 3 a 4 minuten met de deeghaak in de machine , of totdat het deeg zacht en elastisch is. Indien gewenst, kun je het met de hand nog even nakneden op een met bloem bestoven werkblad.

Plaats het deeg in een grote met olie ingevette kom en laat afgedekt in omvang verdubbelen in 1 1/2 tot 2 uur.


Sla het deeg voorzichtig door en plaats het op een licht bebloemd werkvlak.
Vet 2 broodblikken in, of maak 3 bolvormige broden of 18-20 broodjes.

Broden in ongeveer 45 minuten laten narijzen, broodjes 30 minuten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voor de broodjes:
Verdeel het deeg in 4 gelijke delen, en verdeel deze ook weer in 5 delen.
Rol er bolletjes van en plaats ze tenminste 3 cm uit elkaar op een bakplaat.
Druk met de handpalm de bolletjes plat.
Knip, met een bebloemde keukenschaar ,4 knippen bijna tot het midden, op gelijke afstand van elkaar.
Dek losjes af met ingevet plastic folie en laat ongeveer 30 minuten rijzen.

Bak in 15- 18 minuten gaar en goudgeel.

Serveer warm, maar ook afgekoeld ,belegd met kaas een erg lekker broodje!!


PS: zie commentaar van Arden !
Related Posts with Thumbnails