vrijdag 6 januari 2012

Suikerbrood



Omdat ik nog veel parelsuiker had liggen, die hardnodig opgemaakt moest worden,( en omdat zoonlief  superfan van suikerbrood is), maakte ik laatst dit suikerbrood.
Het recept dat het originele Friese recept goed schijnt te benaderen, vond ik op de site van Janneke.

Parelsuiker is eigenlijk te grof voor dit recept, maar het eindresultaat was prima, in ieder geval qua smaak en het is een luchtig brood geworden.

Italiaanse tomatensoep van Jamie Oliver

Eerste Kerstdag aten we met de hele familie. Mijn broer maakte  deze keer zowaar  voor het eerst een echt verse soep, zonder hulp van pakjes of zakjes e.d! Bravo !

Omdat het ook een echt lekkere soep is, geef ik hier het gebruikte recept, voor 4 personen.
      
• 1 ui, gepeld en fijngehakt
• 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
• 1 wortel, geschild en grof geraspt
• handvol verse basilicum, de blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt
• olijfolie
• 6 eetlepels slagroom
• 1 theelepel rodewijnazijn
• 2 eidooiers
• 1 kg superrijpe tomaten, bijv. roma of trostomaten
• 1 liter kippen- of groentebouillon
• zeezout en zwarte peper uit de molen


Doe ui, knoflook, wortel en basilicumsteeltjes in een grote pan met een paar flinke scheuten olijfolie. Leg het deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen zonder het bruin te laten worden, terwijl je er om de paar minuten even in roert. Klop de room, azijn en eidooiers in een klein kommetje door elkaar. Dompel de tomaten, terwijl de groenten opstaan, 30 seconden in kokend water, trek het vel eraf en hak het vruchtvlees in grove stukken. Doe de stukjes bij de groente, giet de bouillon erbij en laat alles nog 20 minuten met het deksel op de pan pruttelen. Het is lekker om de soep nu te pureren met behulp van een keukenmachine, een blender of een staafmixer, maar doe het wel voorzichtig, want de soep is heet. Giet de gepureerde soep terug in de pan, laat hem weer aan de kook komen en breng hem heel voorzichtig op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.

Vlak voor het serveren verrijk je de soep en geef je hem een glanzende, zijdeachtige structuur door het roommengsel erdoor te kloppen (laat de soep niet meer aan de kook komen nadat je de eidooiers erbij gedaan hebt, anders gaan die stollen). Bestrooi de soep met in stukjes gescheurde basilicumblaadjes en serveer hem direct.
 
Bron: Jamie Oliver
Related Posts with Thumbnails