zondag 3 oktober 2010

Spelt/tarwe-notenbrood



300 gram tarwebloem
200 gram speltmeel
300 water
6 gram gist
1 eetlepel lyle's syrup
10 gram moutpoeder
10 gram zout
225 gram ongezouten noten (bijv. amandelen, walnoten, hazelnoten)

Maak een voordeeg van de gist, 50 gram meel en 50 gram lauw water.
Laat dit ongeveer 45 minuten staan.
Rooster ondertussen de noten in een koekenpan of in een voorverwarmde oven van 180 graden, in ongeveer 10 minuten tot lichtbruin.
Laat de noten afkoelen en hak evt. grote noten in grove stukken.

Maak een deeg van het voordeeg, het overgebleven meel, het water, de moutpoeder en het zout en kneed dit tot een soepel deeg.(ong. 10 minuten met de kitchen aid.)Het deeg is vrij plakkerig.
Voeg dan de noten toe en kneed deze er gelijkmatig doorheen, met de hand of laagste stand KA.

Laat het deeg afgedekt in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen.
Sla het door, verdeel in 2 gelijke delen ,vorm ze tot een losse bal en laat afgedekt 15-20 minuten rusten.
Maak van elke bal nu een broodje in batardvorm, of welke vorm je zelf kiest.

Laat afgedekt rijzen tot ongeveer verdubbeld in volume.(op bakpapier, of in een rijsmandje)
Verwarm de oven voor op 200-225 graden.(mijn oven op 200 graden leverde GEEN bruine korst op, daarom is 225 in mijn oven waarschijnlijk beter)
Bij het gebruik van een pizzasteen deze 1 uur mee verwarmen.
Plaats de laatste 15 minuten van de voorverwarmtijd een ovenvaste schaal onder in de oven.
Snij de broden in.
Schuif de broodjes met het bakpapier op de pizzasteen of bakplaat en giet 2 dl. kokend water in de schaal(of een handje ijsblokjes).Sluit de oven direct.
Na 15 minuten het bakpapier en het schaaltje verwijderen.
Bak nog 15 minuten totdat de broden gaar en goudbruin zijn.

Recept gebaseerd op Spelt-notenbrood van Arden.
Related Posts with Thumbnails