donderdag 26 november 2009

Fruitige bolletjes



Ik had zin om krentenbollen te maken, maar besloot het recept toch iets aan te passen.
Het oorspronkelijke recept,"krentenbollen" uit "kleine broodjes van ver & dichtbij" van I. Berentschot :

Ingredienten voor 12 grote bollen of 20 kleine:

- 500 gr. ongebleekte bloem
- 10 gram zout (ik nam 9 gr)
- 50 gram verse gist of 14 gr. gedroogde
- 275 ml melk
- 75 gram boter

Voor de vulling:
- 325 gr gewelde krenten
- 150 gr gewelde rozijnen
- beetje geraspte citroen

Ik gebruikte voor de vulling gedroogde gemengde rode vruchten , blanke rozijnen en blauwe jumbo rozijnen.

strijksel
- 1 ei

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn!
Maak in ongeveer 10 minuten een deeg van alle ingredienten, behalve de boter.
Dan de op kamertemperatuur en in kleine blokjes verdeelde boter er nog even doorheen kneden.
Werk voorzichtig de vulling erdoor, middels knijpbewegingen. NIET kneden, dan komen er zuren vrij uit het fruit, waardoor de rijs wordt tegengegaan.
Laat het deeg nu 30 minuten afgedekt rusten.

Weeg stukjes van 75 gram (of 100-110 voor grotere bollen)en maak er bolletjes van.
Zet deze op een ingevette of met bakpapier/bakmatje beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.

Laat ze afgedekt rijzen, 1 uur lang.

Bak ze af in een voorverwarmde oven op 230 C gedurende 8-10 minuten.

Heb de bollen onafgedekt laten rijzen in de oven, met daarbij een bord met kokend water op de ovenbodem. Hierna de oven aangezet op 250 graden en in totaal zo'n 23 minuten moeten bakken).

Het eindresultaat: redelijk qua uiterlijk, maar toch niet mooi gerezen.
Smaak wel erg goed !
Related Posts with Thumbnails