vrijdag 14 juni 2013

Aubergine en tomaten curry



Uit het Great Curries boek van de Hairy Bikers...en het was een succes!

Officieel is dit recept voor 6 personen  geschikt als lunchgerecht en ik denk voor 3-4 kleine eters als hoofdgerecht.

- 3 kleine aubergines, elk ong. 275 gram
- 5 el zonnebloemolie
- 2 medium uien, gehalveerd in dunne schijfjes
- 4 tenen knoflook, in dunne schijfjes
- 2 tl. Garam masala
- 1/4 tot 1/2 tl chilipoeder, (afhankelijk hoe heet je je curry wil hebben)
- blik gehakte tomaten  a 400 gram
- 300 ml koud water
- 1 tl basterdsuiker
- 1/2 tl zeezout vlokken, plus extra om op smaak te brengen
- 1 laurierblad
- 1 el versgeperst citroensap
- handvol verse koriander, grof gehakt
- versgemalen zwarte peper

Verwijder de uiteinden van de aubergines en snij ze in dikke schijven van 1,5 cm dik.Doe ze in een grote kom en draai er veel versgemalen peper overheen.Giet er 3 el olie bij en schud goed door elkaar.

Plaats een grote pan met anti- aanbaklaag op hoog vuur en bak de aubergines in 3 etappes kort, 1 a 2 minuten aan elke kant totdat ze mooi bruin zijn.Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Zet de pan terug op medium vuur , doe een el olie in de pan en voeg de uien toe.Bak in ong.10 minuten, roer regelmatig  totdat ze zacht en goudbruin zijn.
Voeg de overgebleven olie en knoflook toe en bak al roerend 2 minuten mee.
Doe de garam masala en de chilipoeder erbij en bak nog 1 minuut , al roerend.

Voeg de tomaten toe, dan water, suiker, zout en het laurierblad en breng het aan de kook.Laat 10 minuten sudderen, roer regelmatig totdat de saus redelijk dik is.
Doe de aubergine erbij en wentel ze door de saus.Dek af met een deksel en laat op medium vuur de aubergine zacht en goed warm worden.De saus is dan dik en enigzins glimmend.

Neem van het vuur en roer het citroensap erdoor.Breng op smaak met wat zout en verdeel er de gehakte koriander over.

Serveer met rijst en yoghurt.


Related Posts with Thumbnails