maandag 8 oktober 2012

pompoen preitaart met paddenstoelen





Vandaag een bewerkelijk en onverantwoord recept (qua slechte vetten), maar het was wel het maken waard.Het eindresultaat was wel vrij zoet, dus wees er zeker van dat je ruim zout en peper toevoegt...

Ingrediënten voor het hartige korstdeeg (doorsnede 25 cm):
- 250 gr bloem
- 180 gr goed koude roomboter, in blokjes
- 3 eetlepels ijswater

Ingrediënten voor de vulling:
- 700 gr pompoen,(dus neem een wat zwaardere),ontpit, geschild en in 3 cm dikke plakken gesneden.
- 1 eetlepel olijfolie
- 40 gr roomboter
- 2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in dunne ringen
- 3 tenen knoflook, grof gehakt
- 60 ml droge witte wijn
- 300 ml slagroom
- 2 eieren + 1 eidooier
- 2 theelepels gehakte verse tijmblaadjes
- 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
- 125 gr geraspte gruyère
- snufje versgemalen nootmuskaat
- (zee)zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de gebakken paddenstoelen:
- 40 gr boter
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt (bijv.shiitake, oesterzwammen en kastanjechampignons).Snij grote exemplaren wat kleiner.
- 60 ml droge witte wijn
- 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie

Doe de bloem en de roomboter, samen met een snufje zout, in een keukenmachine en maal kort tot een fijn kruimelig mengsel is ontstaan, (of maak handmatig een kruimelig deeg en werk het water er snel doorheen)
Doe er 3 eetlepels ijswater bij en laat de machine nog even draaien, tot zich een deegbal heeft gevormd. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Rol het deeg uit tot een lap van circa 4 mm dikte en een doorsnede van 32cm. en bekleed hiermee een ingevette taartvorm (liefst met losse bodem). Bekleed het deegje met bakpapier of aluminiumfolie en vul de vorm met bakbonen of rijst. Bak de bodem circa 15 minuten "blind", verwijder dan de steunvulling en bak nogmaals circa 10 minuten. Laat de bodem afkoelen tot gebruik.
Doe de stukken pompoen in een grote ovenschaal, besprenkel licht met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster de pompoen in circa 35 minuten gaar. Giet eventueel overtollige olie af en laat de pompoen afkoelen.
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en smoor hierin gedurende circa 5 minuten de prei en de knoflook. Voeg de wijn toe en laat deze ongeveer 3 minuten inkoken. Laat het preimengsel afkoelen.

Tot dit punt kun je de taart voorbereiden.


Pureer het pompoenvlees en het preimengsel in een keukenmachine, (ik deed het met behulp van een staafmixer) samen met de slagroom, de eieren, de eidooier, de tijm en de peterselie. Als een glad mengsel is ontstaan, kan de kaas en de nootmuskaat worden toegevoegd, samen met een royale hoeveelheid zout en peper. Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en oranje-goudbruin.
Als de taart in de oven staat, kun je de paddenstoelen bakken. Smelt hiervoor de boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan en roerbak de paddenstoelen en de knoflook 3-4 minuten. Doe de witte wijn erbij en laat dit in ongeveer 3 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie door de paddenstoelen.
Schep het paddenstoelenmengsel op de pompoen-preitaart en serveer direct.

Bron: Delicious oktober 2011

Tomatensoep van geroosterde tomaten, met smeltende bocconcini



Voorgerecht voor 6 personen.




Ingrediënten:

- 12 romatomaten, gehalveerd
-  snufje fijne kristalsuiker
- 1 el. olijfolie, plus wat extra voor erover.
-  12 kerstomaatjes aan de tros
- 50 gram ongezouten boter
- 2 uien, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij kleingesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 400 tomaatstukjes uit blik
- 2 el. tomatenpuree of tomatentapenade
- 1 laurierblaadje
- 1 takje basilicum, plus extra bladjes voor garnering
- 1 l. groentebouillon
- 12 kleine bocconcini (mini mozzarellabolletjes)

Bereiden:
  • Verwarm de oven voor tot 160 graden. Leg de halve romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie en wat zout en peper over. Rooster ze 30 minuten of tot ze bijna gaar zijn.
  • Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er zout en peper over.Rooster alle tomaten nog 10 minuten tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Neem uit de oven.
  • Verhit intussen de boter met 1 el. olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de uien, wortels, bleekselderij en knoflook hierin 2-3 minuten om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, basilicum, bouillon en de geroosterde grote tomaten plus het uitgelekte sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 minuten trekken of tot de groenten gaar zijn.
  • Verwijder de laurier, laat de soep enigszins afkoelen en pureer in gedeelten. Schenk de soep door een zeef terug in de pan en laat al roerend 2-3 minuten doorwarmen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  • Leg de bocconcini op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 2 minuten tot ze warm zijn en beginnen te smelten (niet te lang, anders smelten ze volledig). Schep de soep in kommen en verdeel de smeltende boccconcini erover. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicumblaadjes, sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer met knoflookbrood.


Bron: Delicious  oktober 2011

Een soep die zeker nog eens gemaakt zal worden!
Related Posts with Thumbnails