maandag 8 oktober 2012

Tomatensoep van geroosterde tomaten, met smeltende bocconcini



Voorgerecht voor 6 personen.




Ingrediënten:

- 12 romatomaten, gehalveerd
-  snufje fijne kristalsuiker
- 1 el. olijfolie, plus wat extra voor erover.
-  12 kerstomaatjes aan de tros
- 50 gram ongezouten boter
- 2 uien, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij kleingesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 400 tomaatstukjes uit blik
- 2 el. tomatenpuree of tomatentapenade
- 1 laurierblaadje
- 1 takje basilicum, plus extra bladjes voor garnering
- 1 l. groentebouillon
- 12 kleine bocconcini (mini mozzarellabolletjes)

Bereiden:
  • Verwarm de oven voor tot 160 graden. Leg de halve romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie en wat zout en peper over. Rooster ze 30 minuten of tot ze bijna gaar zijn.
  • Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er zout en peper over.Rooster alle tomaten nog 10 minuten tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Neem uit de oven.
  • Verhit intussen de boter met 1 el. olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de uien, wortels, bleekselderij en knoflook hierin 2-3 minuten om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, basilicum, bouillon en de geroosterde grote tomaten plus het uitgelekte sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 minuten trekken of tot de groenten gaar zijn.
  • Verwijder de laurier, laat de soep enigszins afkoelen en pureer in gedeelten. Schenk de soep door een zeef terug in de pan en laat al roerend 2-3 minuten doorwarmen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  • Leg de bocconcini op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 2 minuten tot ze warm zijn en beginnen te smelten (niet te lang, anders smelten ze volledig). Schep de soep in kommen en verdeel de smeltende boccconcini erover. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicumblaadjes, sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer met knoflookbrood.


Bron: Delicious  oktober 2011

Een soep die zeker nog eens gemaakt zal worden!

1 opmerking:

Related Posts with Thumbnails