vrijdag 21 juni 2013

Spinazie- geitenkaassalade met gedroogde vruchten en honingmosterdvinaigrette



Voor 4 personen, maar gemakkelijk aan te passen voor 2 personen.

Vinaigrette

125 ml balsmico-azijn
2 eetl.gedroogde kersen of rozijnen
8 gedroogde abrikozen, in reepjes van 3 mm breed
1 tl romige Dijonmosterd
1 tl honing
125 ml extra vergine olijfolie


Salade
700 gram jonge spinazie, gewassen
500 gram romige verse geitenkaas, liefst met een korstje, in 8 ronde plakjes
4 el. extra vergine olijfolie
Zout
Witte peper
75 gram pecannoten, geroosterd
2 eetl. gesnipperde bieslook

1. Doe de azijn in een pannetje en verwarm hem op een matig vuur tot zich langs de rand belletjes vormen.Haal de pan van het vuur , voeg de gedroogde vruchten toe en laat ze afgedekt 10 minuten wellen.

2. Schep de vruchten met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.Klop de mosterd en honing met een vork of kleine garde door de azijn tot beide zijn opgenomen.Voeg onder voortdurend kloppen op een matig tot laag vuur de olijfolie in een dun straaltje toe.Haal de pan van het vuur.Voeg de gedroogde vruchten aan de vinaigrette toe en leg het deksel op de pan.

3. Verwarm de grill voor.

4. Schik de blaadjes spinazie op vier grote borden.

5. Bekleed een ovenschaal waar de schijfjes kaas precies naast elkaar passen met aluminiumfolie.Besprenkel de kaas aan beide kanten met een beetje olijfolie en leg ze op de folie.Strooi er een beetje peper en zout over.

6. Plaats de ovenschaal 1 tot 2 minuten onder de grill en houd er een waakzaam oog op. Zodra de kaas smelt en bellen vormt onder de grill vandaan halen.

7. Schep met een spatel op elk bedje sla 2 rondjes kaas .Verdeel de warme vinaigrette en vruchten over de spinazie en kaas.Garneer met pecannoten en bieslook. Serveer direct.


Tip: hak de noten na het roosteren in grove stukken .


Dit recept komt uit het boek Maaltijdsalades van Norman Kolpas .



Related Posts with Thumbnails