maandag 27 december 2010

Aardappel-knolselderijgratin

Voor bij de Kerstdis op Eerste Kersdag heb ik dit bijgerecht gemaakt, wat erg lekker was.Ik had het al een dag eerder bereid en ter plaatse afgemaakt.

Het is voor 8-10 personen.

Benodigdheden :
  • 1 kg vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 500 gram knolselderij, geschild
  • 4 eierdooiers
  • 300 ml room
  • 12 gram zout

Voorbereiden, kan 1-2 dagen van te voren

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snij de aardappels en knolselderij, evt. in de keukenmachine, in dunne plakjes.Meng ze in een kom met de eierdooiers, room en 12 gram zout.

Doe alles over in een ingevette ovenschaal van 20x 30 cm.

Druk de plakjes goed aan en dek de gratin af met een stuk bakpapier dat je op maat knipt.

Bak de gratin in ongeveer 1 uur gaar.Verwijder het bakpapier de laatste 15-20 minuten zodat de bovenkant lichtbruin kleurt.Laat de gratin afkoelen tot kamertemp.(tenzij je hem meteen gebruikt) en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Bereiden:verwarm de oven voor op 180 graden.Snij de gratin in eenpersoons-stukken en neem ze uit de ovenschaal. Zet de stukken met wat tussenruimte op een met bakpapier bekleed bakblik.

Verwarm 15-20 minuten in de oven.

Bron: Delicious 13, 2009


Related Posts with Thumbnails