zondag 30 november 2014

Gevulde speculaas met sinaasappel en oranjebloesemwater





Dit is een net-even-anders gevulde speculaas.Lekker !


Voor het deeg heb je nodig:

  • 250 gram tarwebloem of Zeeuwse bloem (dit maakt een brosser deeg, maar is minder makkelijk te verwerken/uit te rollen)
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 1/4 theelepel zout
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 125 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 25 ml slagroom
Vulling:
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel/15 ml oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij toko of Turkse winkel)
Verder:
  • 25 halve amandelen
  • wat melk
  • vierkant bakblik van ± 20 cm, ingevet.    
  • Bekleed de ingevette vorm met een brede strook bakpapier en laat het papier aan twee kanten uitsteken. Zo kan de koek na het bakken makkelijk uit de vorm getild worden.
  • Meng de bloem met de lichtbruine basterdsuiker , bakpoeder, baking soda, zout en speculaaskruiden. Voeg de blokjes boter toe en snijd met twee messen of een pastryblender door de bloem. Of gebruik hiervoor een foodprocessor.

Meng het ei met de room. Voeg de geraspte sinaasappelschil en het ei-/roommengsel toe. Kneed er met een koele hand snel een stevig deeg van. Verdeel het deeg in 2-en, maak er platte schijven van en leg ze verpakt in plastic folie minstens 1 dag in de koelkast.

Meng de amandelspijs met het oranjebloesemwater en het ei. Doe niet alle ei ineens erbij, begin met de helft en meng tot je een smeuïge massa hebt. Leg ook de aangemaakte amandelspijs in de koelkast.

Haal het deeg en de amandelspijs uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 ºC.

Rol ieder stuk deeg op een bebloemde werkplek uit tot een vierkante lap ter grootte van de bakvorm. Leg 1 lap in de bakvorm, verdeel de amandelspijs erover - laat de rand vrij - en dek af met andere deeglap. Druk de rand aan. Bestrijk de bovenkant met wat melk. Maak met een mes een ruitjespatroon in het deeg (25 ruitjes) en verdeel de amandelen erover.




Bron: uitdekeukenvanarden


Related Posts with Thumbnails