zaterdag 26 mei 2012

Pittige Noord-Afrikaanse zoete aardappel stoofschotel





Dit recept is een typisch West-Afrikaans recept, dat door toevoeging van de harissa een Noord-Afrikaanse twist kreeg. Ik vond het op West of Persia.


Voor 4 personen:

  • 1-2 tl. neutrale olie
  • 1 medium ui, gesneden
  • 2 tl vers geraspte gember
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 500 ml groentebouillon
  • 175 gram amandelboter (bij de natuurwinkel) of pindakaas
  • 4 medium zoete aardappelen, geschild en in grote stukken
  • 1 medium aardappel, geschild en in stukjes
  • 2 eetlepels harissa pasta
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 tl. fenegriek
  • mespunt kaneel
  • mespunt piment
  • zout en peper
  • 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • evt.als garnering koriander of platte peterselie

  1. Verhit de olie in een koekenpan of braadpan.Voeg de ui toe en laat 3 minuten , al roerend bakken. Zet het vuur lager en voeg de gember en knoflook toe. Bak dit 2 minuten.
  2. Plaats alle ingrediƫnten, behalve de bonen en de garnering, in de slowcooker .Roer grondig zodat alles goed gemengd is en de amandelpasta goed oplost.
  3. Kook op High 4-6 uur, of LOW 8 uur. Mijn groente was na 1 uur op HIGH  plus 1 1/2 uur op LOW al voldoende zacht. Per slowcooker (en omgevingstemperatuur) zal dit variĆ«ren.
  4. Natuurlijk kun je dit gerecht, als je geen slowcooker hebt, in een stoofpan bereiden.
  5. Voeg evt. peper en zout toe.
  6. Roer de bonen erdoor, warm nog even goed door en garneer met bijv. koriander.
  7. Serveer met (wilde) rijst en een salade of komkommer.


Dit is wel meer een gerecht voor wat koudere dagen.
Ik vond het wel wat 'zwaar' voor deze warme dag, maar de smaak was prima .
Related Posts with Thumbnails