zondag 19 februari 2012

Flamenco eieren in minipannetje (chakchouka)







Vandaag een vegetarisch dagje..ik .maakte uit een van mijn kookboeken dit gerechtje, dat een variatie is op het beroemde piperade uit Baskenland.In Noord Afrika kent men het onder de naam chakchouka.
Lekker als warme maaltijd met warm stokbrood of een pide.

Voor 4 personen:

  • 2 rode paprika's
  • 1 groene paprika
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 grote ui, dungesneden
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 5-6 tomaten, gepeld en gehakt
  • 120 ml gepureerde tomaten uit blik of bijv. tomato frito
  • 1 mespunt gedroogde basilicum
  • 4 eieren
  • 40 ml slankroom of kookroom
  • snufje cayennepeper (optioneel)
  • zout en versgemalen zwarte peper


  1. Verwarm de oven voor op 180 C. Haal het zaad uit de paprika's en snijd ze in lange dunne repen.Verhit in een grote koekenpan de olie en bak de ui met de knoflook in 5 minuten zacht, al roerend.
  2. Bak de paprika 10 minuten mee.Roer de tomaten en puree of sap erdoor, met de basilicum en zout en peper.Laat het nog 10 minuten zacht pruttelen tot de paprika gaar is.
  3. Verdeel het mengsel over 4 ovenschaaltjes, liefst van aardewerk. Maak in het midden een holletje en breek het ei erboven. Verdeel 3 theelepels room over elk eigeel en strooi er wat zwarte of cayennepeper over.
  4. Bak ze in 12-18 minuten in de oven, tot het eiwit net gestold is. Dien meteen op met brood.


Bron: het complete groentenboek van Christine Ingram


Wij vonden het allemaal een gerecht dat een kanshebber is om hier nog eens op tafel te komen !

Omdat het een wat zoetig gerecht is, zou ik een evt. volgende keer extra pit toevoegen met bijv. een  chilipepertje.
Related Posts with Thumbnails