zondag 11 december 2016

Linzencurry van hele bruine linzen

Ingrediënten voor 4 personen :

250 g hele bruine linzen, afgespoeld
5 g verse gember
4 dikke teentjes knoflook
3 eetlepels plantaardige olie
4 theelepels komijnzaad
½ kleine ui, gesnipperd

2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel garam masala
1 theelepel chilipoeder of cayennepeper, of naar smaak 1 verse chilipeper zonder zaad
1 theelepel geelwortelpoeder
3 kleine tomaten, gepureerd
handje verse koriander, blaadjes en steeltjes gehakt

Bereiden:

Week de gedroogde linzen volgens de verpakking en doe de linzen met ruim 1 liter schoon water in een grote pan, breng ze aan de kook en laat ze zachtjes in 50-60 minuten gaar koken. Roer af en toe om te zorgen dat de linzen niet aan de bodem van de pan aanzetten.

Pureer intussen met een blender of staafmixer de gember en knoflook met een scheutje water tot een gladde pasta.

Verhit de olie in een steelpannetje en bak het komijnzaad tot het begint te geuren. Doe de ui erbij en fruit die goudbruin.

Schenk de gember-knoflookpasta erbij en verwarm alles tot de pasta goudkleurig is en je kunt ruiken dat de knoflook gaar is.(ik voegde hier de fijngehakte rode peper toe). Voeg zout naar smaak en de gemalen specerijen toe en verwarm alles al roerend nog 10 seconden.

Doe de tomaten erbij en verwarm alles met deksel op middelhoog vuur tot al het overtollig vocht is ingekookt. Bak het vervolgens nog 3-4 minuten of tot er olie uit de masala begint te lopen. Proef - de masala moet een afgeronde smaak hebben; als dat niet zo is verwarm je hem al roerend nog enkele minuten. Roer hem door de gare linzen en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef of de smaak goed is, roer de verse koriander erdoor en serveer.

Noot:ik eindigde met teveel vocht bij de linzen , goot ze af en hield wat kookvocht achter om dit de laatste 10 minuten nog deels toe te voegen.
Ik denk dat naanbrood er goed bij past.

Bron: de Indiase keuken van Anjum Anand

Related Posts with Thumbnails