zondag 6 december 2009

Hartig afbreekbrood








Dit recept zag ik bij Arden en het brood leek me erg lekker.
Omdat er soep op het programma stond voor Sinterklaasavond, maakte ik dit brood erbij.

Ingrediënten:

- 320 gr tarwebloem
- 80 gr semolinameel
- 5 gram droge gist
- 180 gram melk, lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 20 gram boter of 15 gram olie van de gedroogde tomaten
- 7 gram zout (ik gebruikte 6 g, omdat de tomatenolie ook zout bevat)
- 35 gram gruyère, geraspt
- 35 gram gedroogde tomaat op olie, in kleine stukjes
- 10 gram verse peterselie, fijn geknipt
- 10 gram verse bieslook, fijn geknipt
- 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 35 gram gruyère, zeer fijn geraspt
- broodbakblik van ± 23 cm, een rond bakblik kan ook, je stapelt de deegbolletjes losjes op elkaar.




Deeg kneden met Kitchen Aid of keukenmachine(of in broodbakmachine deegstand en laten rijzen).
Doe de semolina, tarwebloem en gist in de kom, roer dit door elkaar.
Voeg het ei, de melk, olie, zout, kaas, tomaat en de kruiden toe, roer door elkaar met de platte klopper of een pollepel.
Hierna de deeghaak gebruiken en het in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg draaien.


In een ingevette kom , afgedekt 45 min-60 minuten laten rijzen totdat het in volume verdubbeld is.


Stort het deeg op een ingevette werkplek en druk de lucht eruit.
Verdeel het met een deegsteker in porties ter grootte van een golfbal en draai er bolletjes van. Laat deze afgedekt liggen en smelt intussen de boter. Roer hier de fijngeraspte Gruyèrekaas door en rol nu elk bolletje door dit mengsel.
Plaats ze losjes in het bakblik.

Dek het bakblik af met ingevet plastic en laat het in ongeveer 45 min. tot bijna dubbel volume rijzen.
Vewarm intussen de oven voor op 190 C.(ik deed 200C hetelucht, maar pas dit aan naar je eigen oven)

Bak het brood onder in de oven in ongeveer 35 minuten af (en als het brood te bruin dreigt te worden, dek het dan na 20 minuten af met aluminiumfolie).

Lauwwarm opdienen of even oppiepen in de oven voor gebruik.
Zet het in zijn geheel op tafel, zodat iedereen zijn eigen stukje afbreekt, of snij het als een gewoon brood.

Het brood was erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar.
Related Posts with Thumbnails