donderdag 15 maart 2012

Pompoenlasagna met geitenkaas






Dit recept is oorspronkelijk voor 6 personen, ik halveerde het recept.De lasagna werd hier door 2 van de 3 eters (mijn puber is geen geitenkaasfan en houdt ook niet van hazelnoten) lekker bevonden.

De foto is lichtelijk mislukt, net als de bovenlaag van de lasagna. De oorzaak van de bovenkant van de lasagna is het feit dat ik de bechamelsaus er 's ochtends al op had gedaan, en het vocht uit de saus is teveel in het lasagna-vel getrokken.Ik denk dat mijn bechamelsaus uiteindelijk ook wat te dik was...
Het recept komt wederom uit het boek" Koken met Karin ,zonder pakjes en zakjes ". Leuk boek, zeker het kopen waard wat mij betreft.!


Voor 6 personen:
  • ong. 400 gram lasagnavellen
  • een pompoen van ong. 1300 gram
  • 250 gram zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 75 gram hazelnoten, goubruin geroosterd  in een droge koekenpan en afgekoeld in stukjes gehakt
  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 1 grote ui
  • 2 knoflooktenen
  • 5 takjes tijm
  • snufje cayennepeper
  • zout en peper uit de molen
  • 40 gram boter

Bechamelsaus:
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 750 ml melk
  • zout en peper uit de molen
  • snufje versgeraspte nootmuskaat

Bereiding:
  1. Maak de pompoensaus: snipper de ui, hak de knoflook fijn en ris de tijmblaadjes van de takjes.Fruit alles zachtjes in boter in een braadpan met deksel erop.
  2. Schil intussen de pompoen, verwijder draden en pitten en snij in blokjes.
  3. Schep door de uien met peper en zout en cayennepeper.Laat 20 minuten sudderen, roer zo nu en dan om.
  4. Duw de zachte blokjes met een spatel of pureestamper tot een bonkige saus.
  5. Maak de bechamelsaus: laat de boter in een pan met dikke bodem smelten, roer hier met een garde de bloem door, blijf goed roeren, 2 minuten, tot een dik, gaar papje.Giet in scheuten de koelkastkoude melk erbij,blijf steeds kloppen tegen evt. klontjes.Laat de saus zonder deksel op laag vuur in 15 minuten gaar worden, onder af en toe roeren. Voeg evt. extra melk toe als hij te dik wordt.Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Vet een grote ovenschaal van 22x 30 cm in.
  7. Doe om en om alles in de schaal: bechamelsaus, onder de kraan natgemaakte lasagnavellen, pompoen,plakjes rauwe courgette, noten , geitenkaas, bechamelsaus, pasta enz. Eindig met pasta en een laagje bechamelsaus.
  8. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat een uurtje staan (of langer)
  9. Verwarm de oven voor op 200 C., zodat de lasagnavellen goed vochtig worden.
  10. Zet een half uur in de oven, verwijder na 15 minuten de folie.
  11. Laat 5 minuten staan alvorens te serveren.

Lekker erbij: hot ketchup!
Related Posts with Thumbnails