maandag 14 mei 2012

Aardbeien- chocoladegebakjes






Op verzoek van Caroline deed ik dit keer mee met het Foodblogevent met aardbeien als thema .
Ik koos voor een recept wat voor mij toch ook gelijk een uitdaging was..gebakjes maken.
Gelukkig mocht het resultaat er wezen en kon ik de gebakjes serveren bij onze Moederdag-familiemeeting.



Voor 12 kleine gebakjes:
  • een portie korstdeeg :van 250 gram bloem, 1/2 tl zout, 2 el poedersuiker,125 gram ongezouten boter, gekoeld en in blokjes, 2 eierdooiers M, 2 el ijswater

Voor de vulling:
  • 250 g mascarpone
  • 2 el fijne tafelsuiker
  • 250 g kwark (ik gebruikte magere)
  • Grand Marnier of rozenwater naar smaak
  • 12 grote rijpe aardbeien
  • rodebessengelei (ik gebruikte licht met water verdunde aardbeiconfiture )
  • 200 g chocolade
Verder nodig:
  • een ronde uitsteekvorm van 10 cm doorsnede
  • 12 taartvormpjes met kartelrand, of briochevormpjes
  • bakpapier



  1. Zeef de bloem, poedersuiker en zout boven een kom en werk met de handen snel de boter erdoor.
  2. Meng de eierdooiers met het ijswater en schenk het mengsel al roerend met een mes bij de bloem.
  3. Giet het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak. Als het te droog is, voeg dan nog wat wate rtoe, 1 eetl. per keer.
  4. Kneed het deeg met je handen glad.
  5. Maak er een bal van, druk de bal een beetje plat en wikkel hem in plastic folie en leg tenminste 30 minuten in de koelkast.

  1. Laat het deeg op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 190 C (HL 175 C).
  2. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een zo dun mogelijke lap.Snijd er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit. Bekleed 6 van de vormpjes hiermee.
  3. Snij de randen eraf en prik met een vork gaatjes in de bodems.Zet in deze vormpjes de overgebleven vormpjes.
  4. Plaats de vormpjes 15 minuten in vriezer of koelkast.
  5. Bak de vormpjes in 10-12 minuten blind, tot ze goudkleurig en gaar zijn. Haal de binnenste vormpjes eraf en bak nog 5 minuten.
  6. Laat ze afkoelen en verwijder de buitenste vormpjes.Bak de andere 6 vormpjes op dezelfde manier.

  1. Smelt de chocolade en schenk eetlepels ervan vanaf hoogte op het bakpapier, zodat dunne slierten onstaan.Laat de chocolade afkoelen en hard worden.Bestrijk met de rest van de chocolade de binnenkant van de deegbakjes. Laat ze drogen.
  2. Roer voor de vulling de mascarpone en de suiker in een kom door elkaar en klop vervolgens de kwark erdoor.Voeg rozenwater of Grand Marnier naar smaak toe.
  3. Schep de vulling in de bakjes en leg de aardbeien erop.Verwarm de  rodebessengelei, laat die iets afkoelen en bestrijk hiermee de aardbeien en de mascarponevulling.
  4. Zet de gebakjes koel weg.
  5. Breek vlak voor het serveren de chocoladeslierten in stukken en versier de gebakjes hiermee.
  6. Serveer de gebakjes meteen.


Het recept komt uit het boek' Zin in taart' van Maxine Clark.







1 opmerking:

  1. Het ziet er geweldig uit! Bedankt voor het meedoen. Het staat al online.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails