woensdag 17 oktober 2012

Walnoot carameltaart

Voor 8- 10 stukken:


Het deeg:

  • 175 gram bloem,plus extra voor bestuiven
  • 85 gram boter,in kleine blokjes
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 eidooier

Voor de vulling:
  • 200 gram basterdsuiker
  • 100 gram boter ,in kleine stukjes
  • 200 ml room
  • 200 gram gepelde walnoten

  1. Verwarm de oven voor op 190 C/170 HL/gas 5.
  2. Maak in een keukenmachine of met de hand een deeg van de boter,suiker en bloem  en meng dit tot een fijn broodkruim-achtig geheel.Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels koud water toe en maak een stevig deeg.
  3. Bereid een vorm van 24 cm voor.Kneed het deeg kort door op een bebloemd vlak,rol het daarna uit tot een ronde lap van ong. 29 cm.
  4. Til de deeglap met behulp van de deegroller in het bakblik en duw het deeg met je vingers in de hoekjes. Snijd overtollig deeg niet weg.
  5. Leg een rond stuk bakpapier in de vorm en doe er bakbonen/steunvulling in.
  6. Zet de vorm 10 minuten in de koeling.
  7. Zet in de oven en bak 10 minuten,haal het bakkapier en steunvulling er uit en bak nog 5 minuten.
  8. Maak de vulling: neem een grote pan en doe de suiker met 3 eetlepels water erin.Verhit langzaam ,al roerend,totdat alle suiker opgelost is.
  9. Zet het vuur hoger en laat de siroop al roerend doorkoken totdat het een mooie caramelkleur heeft.
  10. Neem van het vuur, roer de boter erdoor totdat het goed vermengd is,roer dan de room erdoor.
  11. Zet de pan terug op het vuur en laa de saus flink doorkoken, blijf roeren, totdat de saus zo dik is dat  wanneer je met de lepel over de bodem gaat,een opening op de bodem zichtbaar is.
  12. Roer de walnoten erdoor.
  13. Vul de vorm met het notenmengsel, en maak het met een vork gelijk.
  14. Plaats weer in de oven, voor nog zo'n 8 a 10 minuten, totdat de vulling bubbelt.
  15. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de vorm verwijdert.
  16. Serveer warm of koud.







Lekkerrrrrr.....maar slecht voor de lijn.Het taartje was wat bleekjes aan de randen en de korst ook nogal kruimelig.

Het recept komt uit Goodfood magazine november 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails