donderdag 20 mei 2010

Meergranenbrood à la Pain de Boulogne


Toch fijn dat er zoveel gezocht én gevonden kan worden op het World Wide Web.
Zo had ik zelf ook al eens gezocht naar een broodrecept dat enigzins kon wedijveren met het Pain de Boulogne van AH.

Door het door Johanna gevonden recept zijn we weer een stukje dichterbij.
Het zal nooit precies zo worden als het Pain de Boulogne, tenminste niet als je allerlei broodverbeteraars wilt vermijden.
Ik ben er wel achter dat in AH-brood ,of vergelijkbaar brood van andere supermarkten,in ieder geval gebrande mout zit.Moutmeel wordt gemaakt van gekiemde en gemalen tarwe-, rogge- en gerstekorrels. In een vochtige omgeving gaan de graankorrels ontkiemen. Er ontstaat het begin van een klein plantje. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel (door enzymen) omgezet in maltose. Maltose zorgt voor een zoete smaak. De gekiemde korrels worden vervolgens geroosterd (gebrand). Het branden of roosteren is een veilig procedé, te vergelijken met het branden van koffiebonen. Resultaat: moutmeel, dat brood op een natuurlijke manier een donkere kleur en een lichtzoete smaak geeft.(bron:Voorlichtingsbureau Brood)

In ieder geval is het brood naar dit recept een lekker alternatief (lijkt qua samenstelling op het door mij al eerder gebakken zonnebloempittenbrood)

Omdat ik het AH-brood al een beetje had gedetermineerd, en in ieder geval gierst had gevonden, had ik alvast wel gierst gekocht.Maar...zoals heel vaak bij mij :-( ook natuurlijk weer eens iets niet in huis,pompoenpitten en lijnzaad...

Vandaar dat ik hier mijn versie van het recept opschrijf:

Ingrediënten:

320 gram volkoren tarwemeel
230 gram tarwebloem
50 gram maïsmeel
15 gram mout
12 gram zout
8 gram droge gist
30 gram zonnebloemolie
360 gram water ( ongeveer 35 graden)
25 gram vierzadenmix (lijnzaad,zonnebloempitten,havervlokken en sesamzaad)
25 gram gierst
25 gram zonnebloempitten

Wat losse zaden of boekweitgrutjes om het brood af te werken.
Olie of bakspray om broodvorm in te vetten.

Werkwijze:

Meng het volkorenmeel, de tarwebloem, maïsmeel, gist,malt, olie en het water door elkaar.
Kneed het daarna met de hand, of in een keukenmachine, in 15 minuten tot een soepel deeg.
Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.

Voeg op het laatst de zaden toe.


Plaats het deeg in een ingevette kom, keer het eenmaal, zodat alle kanten bedekt zijn met olie en dek af met plastic folie of een vochtige theedoek.Laat rijzen totdat het deeg verdubbeld is in volume, 1 a 1 1/2 uur.



Sla het deeg door, vorm er een losse bal van en laat afgedekt 15 a 30 minuten rusten.

Vorm hierna het brood in de gewenste vorm. Rol het deeg door/bestrooi het vochtig gemaakte deeg met de zaden of boekweitgrutjes.
Laat het deeg weer afgedekt 45-60 minuten rijzen tot bijna dubbel volume.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Plaats het brood in de oven en verlaag na 15 minuten bakken de oventemperatuur naar 175 graden.(graden zijn richtlijnen)
Bak het brood nog 20 a 25 minuten totdat het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Haal het brood direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

1 opmerking:

  1. Anoniem2.12.14

    Als liefhebber van pain de Boulogne van de ah heb ik je brood nu al een paar keer gebakken en wat smaakt hij overheerlijk! Die van de ah vallen helemaal in het niets hierbij. We bakken hem af in de houtoven buiten, wat nog een extra lekkere smaak aan het brood geeft, echt een aanrader dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails