zaterdag 4 januari 2014

Tajine van pompoen,cranberry en rode ui,met citroencouscous








Nodig voor 4 personen:
  
- 3 el olijfolie
- 2 rode uien, grof gesneden
- 3 cm verse gember, geschild en geraspt
- 500 g pompoen, geschild, ontpit en in hapklare stukken
- 1 tl  kaneel

- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl harissapasta
- 1 el  heldere honing
-  blik tomatenblokjes van 400 ml plus bouillon , of 700 ml passata
-  50 g gedroogde cranberries
- kikkererwten , blik 
van 400g, uitgelekt
- zout naar smaak

Voor de couscous:

- 200 g couscous
- 500 ml groentebouillon, van een tablet (deels voor saus en 300 ml voor couscous)
- geraspte schil en sap van een citroen ( ik gebruikte wel alle rasp, maar de HELFT van het sap)
- 3 el geschaafde amandelen, geroosterd
- klein bosje koriander, grof gehakt

Snij de ui grof, maak de pompoen schoen en maak er niet te grote stukken van, anders gaat de garing erg lang duren.Rasp de verse gember.Maak alvast de bouillon.
Bak de uien lichtbruin in 2 el olie, doe de pompoenstukken, gember, kruiden erbij. Roer door.

Voeg dan de tomaten of passata , cranberries en honing toe.
Breng aan de kook.

Zet het vuur laag en dek af.Laat 10-20 minuten sudderen en test of de pompoen al enigzins gaar is. Zo ja, voeg dan de kikkererwten toe en laat nog 10 minuten doorwarmen.
Als de saus te dik is voeg dan wat bouillon toe.Voeg evt. nog wat zout toe.

Maak intussen de couscous.Rooster de geschaafde amandelen tot lichtbruin.
Doe de couscous in een schaal, met de gerapste citroenschil , roer dit door en overgiet met 300 ml kokendhete bouillon.Dek af en laat 5 minuten staan totdat alle vocht is opgenomen.
Voeg dan het citroensap, een eetlepel olijfolie en het amandelschaafsel toe en roer de couscous goed door met een vork.

Garneer de tajine met de gehakte koriander en serveer .


Deze stoofpot is ook prima te bereiden in een gewone stoofpan



Bron: aangepast recept van GoodFood





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails