maandag 7 januari 2013

Bevroren kastanje cheesecake

Voor 12 personen:

Voor de bodem:
- 10 donkere chocolade digestivekoekjes
- 50 gram gesmolten boter

Voor de kastanje praline:
- zonnebloemolie om in te vetten
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram gekookte kastanjes, in grove stukjes

Voor de vulling:
- blik kastanjepuree van 435 gram
- 200 gram poedersuiker
- 3 eetlepels donkere rum
- 300 ml double cream of 400 ml slagroom
- 140 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl vanille extract
- 300 gram roomkaas, bijv. Mon Chou

Weetje:De Engelse double cream (dubbele room) is in Nederland niet verkrijgbaar. Het is room met een zeer hoog vetgehalte (48%). Double cream wordt in allerlei bereidingen gebruikt en kan ook - net als slagroom - stijfgeklopt worden (en wordt daarvoor doorgaans eerst met een derde deel melk verdund).

Tip: In de meeste gevallen kan gewone slagroom als vervanging voor double cream gebruikt worden. Gebruik 1/3 deel meer dan opgegeven. Laat - als de room vloeibaar gebruikt wordt - zo mogelijk een (aan dat derde deel gelijke) hoeveelheid andere vloeistof uit het recept weg.


BODEM:Maal de koekjes in de keukenmachine fijn of doe ze in een plastic zak en sla ze dan in gruzelementen.Roer de boter erdoor , en maak er dan een bodem van ,in een springvorm.
Zet in de koelkast.

PRALINE:
Bekleed een bakplaat met bakpapier en olie deze lichtjes.Plaats de basterdsuiker in een pan met dikke bodem en zet het vuur hoog.Verhit 5 minuten , zonder roeren, totdat het vloeibaar is en je een donkere karamel hebt.Roer de kastanjestukjes erdoor , giet het dan snel op het bakpapier en laat het hard worden.Breek of snijd het in kleine stukjes en zet apart.

VULLING:
Meng de kastanjepuree met de keukenmachine met de poedersuiker en 1 eetlepel rum.Houdt 3 eetlepels van dit mengsel apart.
Meng in een grote kom de room met de suiker en vanille totdat zijn vorm houdt.Roer dan de roomkaas erdoor.Roer de stukjes praline erdoor en spatel dan de kastanjepuree voorzichtig door het roommengsel, zodat het net gemengd is.
Lepel het op de biscuitbodem.Sla de gevulde vorm voorzichtig op het aanrecht, zodat de bovenkant overal glad is.Dek het af met plastic folie en laat tenminste 12 uur bevriezen of tot maximaal een maand.

Voor de garnering:
Meng de overgebleven rum met de achtergehouden kastanjepuree en wat water, zodat het het net vloeibaar is. Bij gebruik binnen 2 dagen in de koelkast bewaren, anders ook invriezen en ontdooien voor gebruik.

SERVEREN:
Ongeveer 60 minuten voor gebruik in de koelkast ontdooien.
Gebruik een boterhamzakje, met een afgeknipt hoekje,om de taart te besprenkelen met het rummengsel.Doe dit in een zig-zagpatroon.
Haal voorzichtig het bakblik eraf en serveer in smalle punten, evt.met een glaasje rum erbij.

Bron: Good Food magazine

1 opmerking:

  1. Hallo Monique,
    Ook voor jou en je familie de allerbeste wensen voor 2013. Veel kook- en bakplezier toegewenst!
    Inderdaad de oliebollen van Eetschtijver zijn ontzettend lekker. Ik eet er maar een stuk of 2, maar daar heb ik dan ook van genoten.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails