zaterdag 10 november 2012

Ingemaakte 'Blozende peren' en peren met kardemom





Mijn nieuwste 'obsessie' qua koken/hobbyen is inmaken, en afgelopen week maakte ik peren in,op 2 manieren.

De eerste versie heet dus 'blozende peren' en komt uit het boek Handboek Inmaken.

Ik halveerde het recept en had dus 2 potten , die niet vol waren (verkeerde maatjes gekozen dus...)
Het originele recept hieronder gaat uit van 1,3 kg aan eindproduct.

  • 1 kleine citroen
  • 450 gram kristalsuiker
  • 4,75 dl frambozenazijn
  • kaneelstokje van 7,5 cm
  • 6 hele kruidnagels
  • 6 pimentbessen
  • 1,5 dl water
  • 900 gram stevige peren, bijv Conference 

  1. Snijd met een scherp mes een paar dunne reepjes schil van de citroen.Pers 2 eetl. sap uit en doe dit met de reepjes schil in een grote pan.
  2. Voeg de suiker, azijn, specerijen en het water toe.Verwarm het geheel al roerend op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.Breng het dan langzaam aan de kook.
  3. Schil intussen de peren, halveer ze verwijder de klokhuizen met bolletjessteker of theelepel.Snijd grote peren in kwarten.
  4. Leg de peren in de pan en laat ze 20 minuten zachtjes koken, maar niet uit elkaar vallen.Houd de peren tegen het eind van de kooktijd goed in de gaten.Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze met de specerijen en reepjes citroenschil in hete, gesteriliseerde potten.
  5. Laat de siroop 5 minuten koken, tot hij iets is ingedikt.Schuim het oppervlak af en schenk de siroop over de peren.Sluit de potten af en verzegel ze.
  6. Zet ze voor gebruik ten minste 1 maand weg.
De peren zouden heerlijk moeten smaken bij koude kalkoen, wildpastei, sterke kazen of paté.



Het tweede recept vond ik hier.

  • 1 kg kweeperen of peren
  • 3 dl appelazijn
  • 1 dl water
  • 400 gram suiker
  • 4 peulen kardemom
  • schil van een 1/2 citroen
  1. Schil de peren en snijd ze in kwarten.
  2. Breng water, azijn, kardemom, citroenschil en suiker aan de kook en laat de suiker smelten.
  3. Voeg de peren toe en laat ze gaar en glazig koken.
  4. Haal de peren eruit en laat de siroop nog 5 a 10 minuten inkoken.
  5. Schep de peren in brandschone potten en schenk de siroop erop.
  6. Sluit de potten af en bewaar op een koele en donkere plek.

De frambozenazijn is te koop bij AH en de appelazijn kocht ik in een toko .


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails