zondag 15 januari 2012

Pools roggebrood






Dit brood is voor ongeveer de helft gewoon meel, en de andere helft rogge. Dun gesneden is het heerlijk met vlees of vis.

Voor 1 brood:

  • 230 gram roggemeel (ik gebruikte roggebloem)
  • 220 gram ongebleekte tarwe
  • 2 tl karwijzaad (kummel)
  • 2 tl zout volgens recept, maar ik zou 1.75 tl nemen (ong 10 gram)
  • 20 g verse gist of 7 gram gedroogde
  • 1,4 dl lauwwarme melk
  • 1 tl heldere honing (ik gebruikte golden syrup)
  • 1,4 dl lauwwarm water
  • volkorenmeel om te bestuiven

Vet een bakplaat in of gebruik een bakmatje/ pizzasteen.
Meng meel, karwijzaad en zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.

Roer de gist romig in de melk en honing. Giet het gistmengsel in het kuiltje, voeg het water toe en meng geleidelijk het omringende meelmengsel erdoor tot je een stevig deeg hebt.

Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak of in een keukenmachine in 8-10 minuten glad, elastisch en stevig.
Plaats het in een grote met olie ingevette kom, dek af met plastic folie en laat op een warme plaats 3 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is (dit duurde bij mij een stuk korten, w.s door het gebruik van bloem, geen meel).

Sla het deeg op en met bloem bestoven oppervlak even door , vorm een ovaal brood en leg dat op de bakplaat (of matje).

Bestuif het met volkorenmeel, dek het af met plastic folie en laat het in 1- 1/12 uur in volume verdubbelen.

Verwarm de oven voor op 220 C (H.L oven lager), verwarm de pizzasteen mee.


Maak met een scherp mes 2,5 cm uit elkaar twee lange inkepingen in het brood. Bak het in 30-35 minuten tot het hol klinkt.
Laat afkoelen op een rooster.

Bron: Brood, Christine Ingram en Jennie Shapter

Lekker broodje, maar iets te zout naar mijn smaak, ik zou een volg. keer 1,75 tl zout gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails