woensdag 11 januari 2012

Peruaanse kip uit de oven met avacadosalade

Dit recept maakte ik afgelopen weekend, een echt weekendrecept omdat de kip ook nog een aantal uren moet marineren. 's  Ochtends in de marinade,paar uur handen vrij en dan de oven in.Dit keer gebruikte ik een scharrelkip, die uiteindelijk werd gebombardeerd als lekkerste kip ooit geserveerd vanuit mijn keuken...of het de kip of de marinade was ..ik denk de combi!









Voor 4 personen
  • een hele kip van 1,8 kg
  • 1 citroen, in kwarten gesneden
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • fijn zeezout
  • 3 eetlepels wittewijnazijn
  • 60 ml plus 2 eetlepels witte wijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 1/2 eetlepel gemalen komijn
  • 2 tl versgemalen zwarte peper
  • 1/2 tl gedroogde oregano
Salade:
  • 2 avocado's
  • 1/2-1/3 kleine rode ui
  • 20 g korianderblaadjes
  • 2 eetlepels limoensap (van 1 grote limoen)
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken
Nodig:
-liefst een geëmailleerde gietijzeren ovenschaal of een zware braadpan, die in de oven kan.
-keukentouw.

Bereiding:

Verwijder overtollig vet rond de opening aan de onderkant van de kip en gooi deze weg.
Spoel de kip aan de binnen- en buitenkant onder de kraan goed af en dep droog.
Wrijf hem dan in met 2 van de kwarten citroen, bewaar de andere 2 stukken voor later.

Steek bij de opening aan de onderkant een vinger onder de huid van beide filets en maak de huid voorzichtig helemaal los van de filets en dijen.

Hak de tenen knoflook fijn, en schraap en hak de knoflook met 1/2 tl zout met de zijkant van het meslemmet tot een pasta. Neem steeds een beetje van de pasta en duw het voorzichtig in de ruimte tussen de huid en het vlees.

Klop in een kleine kom de azijn, 2 eetl. wijn, olie,paprikapoeder, komijn, oregano en peper met een garde door elkaar.Doe de kip in een hersluitbare zak van 3,75 liter en giet de marinade erover.
Druk de lucht eruit, sluit de zak af en draai enkele keren, zodat alle kip bedekt is.
Leg de zak op een bord/kom en zet deze 5- 8 uur in de koelkast, enkele malen keren.


Verwarm de oven tot 220 C (gasstand 7), plaats een rooster midden in de oven.
Neem de kip uit de zak, doe over in een ovenschaal of pan en giet de marinade in een kommetje.

Knijp de overgebleven citroen uit in de buikholte en stop de kwarten dan in de buikholte, bind de poten met keukentouw bij elkaar.Breng de hele kip op smaak met 1 tl zout .

Laat de kip 15 minuten braden en bedruip vervolgens met een klein beetje marinade.Verlaag de oven temperatuur naar 190 C (gasstand 5) en laat nog ong. 1 1/4 uur braden., waarbij je de kip elke 20 min.bedruipt met marinade/braadvocht, tot er helder vocht komt uit de dij komt wanneer je er met een vork inprikt, of de kerntemperatuurmeter 74 graden C aangeeft.

Neem uit de oven en laat de kip rusten in de schaal terwijl je de salade maakt.Ontdoe de avocado's van hun schil en pit, snijd ze in blokjes.
Snijd naar smaak de ui in zeer dunne ringetjes. Doe de avocado, ui, koriander, limoensap, de olie en een flinke snuf zout in een kom.

Doe de kip over op een snijplank. Haal met een soeplepel, door de schaal schuin te houden, zoveel mogelijk olie af van het braadvocht.Gooi weg.
Breng het braadvocht op middelhoog vuur aan de kook, voeg de wijn toe en laat 3 minuten sudderen, waarbij je de bodem en zijkanten van de schaal schoon schraapt.

Meng de salade , snijd de kip aan en serveer!


Bron :Kiprecepten voor gebraden kip & salades, soepen en pasta's met kip van Mindy Fox



Deze kip was dus super lekker!!!
We aten onze vingers er bijna bij op..nadeel is wel de grote hoeveelheid knoflook :-)
Ik ga dit recept zeker nog eens maken.
Een kip van bijna 1,5 kg deed er ongeveer 1 uur over om te garen.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails