woensdag 4 augustus 2010

Vijg-,amandel-, anijsbrood



Dit brood maakte ik al eerder, en omdat ik het zelf zo lekker vind ging het gisteren in de herhaling!
Het smaakt lekker met kaas of gewoon alleen met boter.

Ingrediƫnten voor 5 broodjes:
- 100 gram blanke amandelen
- 150 gram gedroogde vijgen(ong.15)
- 500 gram tarwebloem
- 10 gram zout
- 10 gram olijfolie
- 25 gram verse gist of 8 gram gedroogde
- 350 ml water, verwarmd tot 25 graden
- 20 gram anijszaad, licht gekneusd
- 3-4 ijsblokjes

Verwarm de oven voor op 150 graden C. en rooster de amandelen op een bakblik in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
Laat afkoelen en hak ze grof.
Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en snij ze in 5-6 stukjes.

Doe de bloem, zout, olie en gist in een kom , gebruik een houten lepel om het tot een deeg te mengen.

Bebloem je werkvlak licht, en kneed het deeg in 10-15 minuten (elke 3-4 minuten 30 sec. rusten)tot een elastisch en glad deeg.

Voeg tijdens de laatste 2 minuten kneden de anijszaadjes toe en verdeel ze goed door het deeg.
Voeg de vijgen en amandelen toe, voorzichtig knedend, zodat de vijgen niet te veel breken.

Plaats het deeg in een ingevette kom en dek af met plastic folie.
Laat op een warme plaats staan totdat het deeg bijna in volume is verdubbeld.
Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Haal het uit de kom en sla het door, door het 3 of 4 keer te vouwen tot een bal.
Doe het terug in de kom en dek af, laat weer 30 minuten staan.

Haal het deeg voorzichtig uit de kom en verdeel het in 5 gelijke delen (ong. 225 gram elk).
Maak van elk deel een kleine rechthoek, rol op en vorm er een batard-je van.

Plaats op een bakplaat, bekleed met bakpapier of bakmatje, dek af met plastic folie en laat 45 minuten rijzen.
Plaats ondertussen onderin de oven een ovenvast schaaltje en verwarm de oven tot 230 graden C.

Kerf de broodjes in met 3 ondiepe diagonale sneden.
Plaats het bakblik in de oven, gooi de ijsblokjes in het schaaltje en sluit snel de ovendeur.

Bak de broden 15 minuten, draai het bakblik om en verlaag de oventemp.naar 200 graden C.
Bak nog 10 minuten tot de broden donker goudbruin zijn en ze hol klinken als je op de onderkant tikt.

Laat op een rooster afkoelen.


Noot:
in plaats van anijs kun je ook venkelzaad gebruiken, kneus deze in een vijzel of met een deegroller.


Bron:Taste, baking with flavour van Dean Brettschneider

2 opmerkingen:

  1. Anoniem5.5.12

    Beste Monique,

    deze broodjes lijken mij heerlijk!
    Ik had een vraagje over de bereiding: moet je de broodjes gewoon op een platte bakplaat bakken, want wat bedoeld u met: draai het bakblik om?

    Ik vroeg mij ook af af of je het deeg ook de avond van te voren kan maken om het de volgende ochtend in de oven te zetten?

    Met vriendelijke groet,
    Noortje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Noortje,
    Je bakt deze inderdaad gewoon op de bakplaat.
    Met het bakbik draaien bedoel ik dat je de bakplaat in zijn geheel 180 graden draait, zodat de bruining van de broodjes gelijkmatiger zal zijn.(omdat een oven bijna nooit overal even heet is).
    Wat betreft het deeg van te voren maken en bewaren durf ik je geen advies te geven,misschien kan je daar op internet wel meer over vinden.Ik weet alleen dat je het met sommige degen wel kunt doen, maar dan moet je het voor het afbakken weer op temperatuur laten komen en weer laten rijzen(want deeg moet dan wel gekoeld worden 's nachts).
    De broodjes zijn overigens wel goed in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails