zaterdag 7 augustus 2010

Dean's Pain au Levain




Voor 1 brood van 735 gram:
- 300 gram tarwebloem
- 50 gram volk. bloem
- 130 starter (levain)
- 1/8 tl verse gist
- 1/2 tl.moutpoeder
- 1 1/4 tl zout
- 250 ml gekoeld water (ik had 175 ml nodig)
- 3-4 ijsblokjes


De dag voordat je gaat bakken:
De starter oppeppen, indien nodig,daarna alle ingrediƫnten, behalve het ijs ,in een kom doen. Met een houten lepel roeren totdat zich een deeg vormt.
Kneed dit op een licht bebloemd werkvlak in 15- 20 minuten (elke 3-4 minuten even 30 sec. rusten)in een zacht soepel en elastisch deeg.

Vet een kom lichtjes in,plaats het deeg erin en laat afgedekt op een warme plaats in ongeveer 3 uur tot bijna verdubbeld in volume,rijzen.

Haal het uit de kom, sla kort door, vouw het om zichzelf heen, 3-4 keer.
Plaats weer in de kom en dek af, weer een uur rijzen.
Het deeg zal nu bubbelig zijn aan het eind van deze rijs.

Plaats het deeg voorzichtig op het werkvlak en vorm een bal.
Dek af met plastic en laat 15-20 min. rusten.

Bereid intussen een rijsmandje of vergiet voor met een bebloemde theedoek.

Vorm de deegbal weer tot een bal en plaats het deeg met de mooie kant naar onderen in het mandje, dek af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.

Plaats het mandje afgedekt in de koelkast, en koel ongeveer 10 uur, of de hele nacht.

De volgende dag:
2- 2 1/2 uur voordat je wilt gaan bakken, haal je het mandje uit de koelkast, nog steeds afgedekt,en laat dit op kamertemp. komen.

Plaats ondertussen een ovensteen in de oven (of een zware bakplaat)en een klein schaaltje.
Verwarm de oven voor op 250 graden C.

Snij het brood in, met een symbool of letter van je keuze, schuif het brood voorzichtig op de hete steen of bakplaat,in het midden van de oven.
Gooi de ijsblokjes in het schaaltje en sluit snel de ovendeur.

Bak 20 minuten, draai de bakplaat om of draai het brood, verlaag de temperatuur naar 200 graden C. en bak nog 10-15 minuten.

Laat afkoelen op een rooster.


Dit brood is goed gelukt en ook nog erg lekker!
Bron: Taste, baking with flour, Dean Brettschneider

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails