zondag 16 september 2012

Grapefruit en maanzaad tulband





Gisteren gemaakt..vandaag getest..en lekker!


  • 175 gram ongezouten boter,op kamertemperatuur, plus extra voor het invetten
  • 300 gram bloem, plus extra voor het bebloemen van de vorm
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren L
  • 1 tl. vanille extract
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 225 ml zure room
  • rasp van de schil van 2 grapefruits, plus 3 eetl. sap
  • 4 tl. maanzaad, geroosterd

Voor het glazuur:
  • 100 g fijne suiker
  • 25 g boter
  • rasp van 1 grapefruit, plus 4 eetl. sap

  1. Verwarm de oven voor op 180 C/160 C HL, gas 4.
  2. Beboter een 1  1/2 lit. tulbandvorm of ronde ringvormige cakevorm.
  3. Klop de suiker  en boter tot een luchtig en bleek geheel.  Doe de eieren er 1 voor 1 bij, gevolgd door de vanille, bloem,bakpoeder,zure room, grapefruit rasp en sap, en de geroosterde maanzaadjes.
  4. Doe in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  5. Bak in 40-55 minuten totdat een sateprikker of breinaald er droog uitkomt.
  6. Laat wat afkoelen in het blik, terwijl je het glazuur maakt.
  7. Verwarm de suiker, boter en sap voorzichtig zodat de boter smelt.Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes koken.
  8. Haal van het vuur, roer de schil erdoor en laat ong. 10 minuten afkoelen, totdat het ingedikt is en stroperig is.
  9. Keer de warme cake op een rek en borstel de helft van het glazuur over de cake.
  10. Giet de rest met een lepel beetje bij beetje over de cake, zodat het in de cake trekt.

Ik gebruikte rode grapefruits..niet met opzet, maar dat kwam zo uit. Het eindresultaat zal qua kleur waarschijnlijk wat anders zijn dan met normale grapefruits.
De cake is in te vriezen.

Bron: GoodFood magazine oktober 2012

1 opmerking:

  1. Dat ziet er smakelijk uit. Volgens mij krijgt de cake geen kans om in te vriezen!
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails