woensdag 29 februari 2012

Pittig Mexicaans 'spiraal' brood









Dit recept is, toen ik het las, weer zo'n typisch gevalletje van ' dat moet ik eens maken '!
Ik vond het op de receptensite van King Arthur Flour en omdat ik weer eens niet goed oplette werd het een iets andere versie dan daar werd bedoeld.
In plaats van de knoflookpoeder, uipoeder en kaaspoeder in de vulling te doen, deed ik deze per abuis door het deeg....niet onmogelijk, maar de smaak zal wel wat anders zijn.Ter compensatie voegde ik aan het bonenmengsel nog wel een paar eetlepels gedroogde kaas toe.

Omdat cheddarkaas hier niet zoveel voorhanden is gebruikte ik in plaats daarvan een mix van belegen en jong belegen kaas.
Voor het deeg gebruikte ik een standaard melkbroodrecept.

Mijn broden hadden helaas een gat tussen de bovenste laag deeg en de vulling , dat waarschijnlijk komt door een te lange rijstijd, of door de kaas, maar ach..de smaak was prima!


Voor het deeg voor2 broden gebruikte ik dit recept:
  •   1000 gram tarwebloem 
  •   60 gram melkpoeder
  •   16 gram gist
  •   20 gram zout 
  •   550 gram water ( of vervang het water door melk en gebruik dan geen melkpoeder )
Meng de bloem met  het melkpoeder, gist en lauw water , kneed dit 5 minuten door en voeg dan het zout toe. Kneed het geheel nog zo'n 10 minuten tot een elastisch deeg en laat dit in ongeveer 1 uur afgedekt verdubbelen in volume.
 
Vet de broodvormen van 23x 13 cm licht in.
 
Maak ondertussen de vulling en laat deze afkoelen.
Nodig voor de vulling:
  • 1 blik 400 g. zwarte bonen (AH), uitgelekt 
  • 75 gram gehakte ui
  • 1 eetlepel olijfolie, geschikt voor bakken
  • 1 tl. gedroogde basilicum
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 eetlepel chilipoeder, mild of heet
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl kaaspoeder(ik gebruikte geraspte, gedroogde kaas (koelvak)
  • 225 gram scherpe cheddar kaas of belegen/jong belegen kaas
  • gehakte Jalapeño pepers uit een potje, naar smaak

  1. Verhit in een medium koekenpan de bonen, ui en olijfolie, 5 minuten. Roer regelmatig en voeg dan de basilicum, komijn chilipoeder en ui- en knoflookpoeder, plus kaaspoeder toe.
  2. Bak nog ong. 5-10 minuten, totdat de bonen echt zacht zijn. voeg evt. wat  water toe aan het mengsel.
  3. Stamp de bonen goed fijn, en laat wat afkoelen.
  4. Verdeel de deegbal in 2 stukken en rol elk deel uit tot een rechthoek van 23 bij 30 cm.
  5. Bestrijk de lap met de helft van het mengsel, de helft van de geraspte kaas en Jalapeño's.Laat aan de zijkanten ong. 1 cm vrij.
  6. Rol het deeg beginnend aan de korte kant op, en duw evt. ontsnappende vulling met je vingers terug.Knijp de naden goed dicht en plaats de rol met de naad naar beneden in de vorm.Herhaal deze handeling met het tweede deegstuk.
  7. Verwarm de oven voor op 190 graden C.
  8. Dek de broden losjes af en laat op kamertemperatuur in ong. 30-45 minuten rijzen.
  9. Bak het brood af , in ongeveer 35-40 minuten.
  10. Bestrijk de korst na het verwijderen uit de oven eventueel in. met gesmolten boter om de korst zacht te houden. Serveer het brood warm, of laat afkoelen en maak er dan tosti's van.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails