woensdag 23 februari 2011

Braziliaanse stoofschotel


Deze Braziliaanse ovenschotel is gemaakt met gemarineerd vlees, groente en rijst.Meestal associeert men Braziliaans eten met rundvlees, maar en zijn een paar goede Braziliaanse gerechten die worden bereid met varkensvlees.
Ik koos vandaag voor de optie met kipfilet.

Voor 4-6 personen:
  • 500 g varkensvlees, zoals varkenshaas, of kipfilet, in dunne reepjes

  • 4 el plantaardige olie

  • 1 ui gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 groene paprika, in grove stukken

  • 3 dl kippen- of groentebouillon

  • 225 gram langkorrelrijst

  • 1,5 dl room

  • 150 gram versgeraspte parmezaanse kaas

  • zout en versgemalen peper


Voor de marinade:

  • 1,2 dl droge witte wijn

  • 2 el citroensap

  • 1 ui, gesnipperd

  • 4 jeneverbessen, licht gekneusd

  • 3 kruidnagels

  • 1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden


  1. Meng de ingredienten voor de marinade in een lage kom en laat het vlees daarin marineren, 3-4 uur.

  2. Roer zo nu en dan om, schep het vlees met een schuimspaan uit de kom op een bord en dep droog.Zeef de marinade en zet apart.

  3. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het vlees in een paar minuten bruin.Schep het met een schuimspaan op een bord.

  4. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit beide 3-4 minuten.Roer de paprika erdoor, bak alles nog zo'n 3-4 minuten en doe dan het vlees er weer bij.Schenk de marinade en bouillon erbij.

  5. Breng het geheel aan de kook, voeg zout en peper naar smaak toe.Draai het vuur lager , leg het deksel op de pan en laat het geheel zo'n 10 minuten sudderen.

  6. Verwarm de oven voor op 160 graden.Kook de rijst in licht gezouten water in 8 minuten enigzins gaar en laat deze dan uitlekken.

  7. Verdeel de helft van de rijst over de bodem van een ingevette ovenschaal.Schep met een schuimspaan het vlees-groentemengsel op de rijst en dek af met de rest van de rijst.

  8. Roer de room en 2 eetlepels kaas door het kookvocht in de pan. Schenk het voorzichtig over de rijst en bestrooi het dan met de rest van de kaas.

  9. Dek de schaal af met alu-folie en plaats 20 minuten in de oven.Verwijder de folie en laat in nog 5-10 minuten lichtbruin worden.

Het resultaat: niet bruin genoeg qua korst, maar het was wel een lekker gerecht, zeker de moeite waard om eens te maken.

Bron: Eenpansgerechten en ovenschotels van Jenni Fleetwood

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails