zaterdag 13 november 2010
Kweepeermosterd
Ik kreeg afgelopen week van mijn buurvrouw 3 kg kweeperen uit Frankrijk.
Aan de slag dus!
Ik maakte kweeperengelei, niet zoals in mijn eerdere post, maar dit keer volgens het recept op www.kweepeer.nl.
Van de uitgelekte gekookte peren maakte ik in de keukenmachine puree, die ik verwerkte in de mosterd.
Ik hield van 2 kg peren 1 kg puree over, en paste dit recept van www.kweepeer.nl aan aan mijn hoeveelheid puree.
(Voor 6 potjes van +/- 320 ml)
-1000 gram puree
-120 gram gemalen mosterdzaad(of meer naar smaak als je van een pittiger mosterd houdt)
- 600 ml droge witte wijn
- 400 ml. wijnazijn of ciderazijn
- een handje mosterdzaadjes (kan weggelaten worden)
- 400 gram suiker
- schil van 1,5 sinaasappel, geraspt
- 4 tl.zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemalen piment
- sap van 3/4 citroen
Voeg alle ingrediƫnten, behalve het citroensap ,samen in een grote pan met dikke bodem en breng aan de kook. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Kook het geheel in tot het een stevige mosterd is. Roer aan het einde het sap van de citroen door de mosterd.
Vul gereinigde en gesteriliseerde potten met de mosterd en doe de deksel er meteen op.
Mosterd wordt net als chutney lekkerder naarmate het een tijdje heeft kunnen rijpen.Laat de mosterd dus een maandje staan en eet hem dan op brood met kaas of vlees.
Ook te gebruiken als marinade voor vlees, marineer het vlees dan de avond van te voren, in plasticfolie, lijkt me een goed idee voor bijv. varkenshaas.
De mosterd is zoetig/fruitig, en ik voegde zelf flink meer mosterdmeel toe, omdat hij mij anders te zoet leek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ha Monique, Leuk dat je het recept uitgeprobeerd hebt. Je het gelijk dat mijn versie een zoetere variant is. De pittige variant is vast ook heel lekker. Groet, Okke
BeantwoordenVerwijderen