dinsdag 12 oktober 2010
Appeltaart met karamel, cranberries en specerijen
Recept voor een springvorm van 24-26 cm
Benodigdheden:
Voor het zandtaartdeeg:
300 gram patentbloem
225 gram harde boter, direct uit de koelkast of uit de vriezer
150 gram witte basterdsuiker
evt een losgeklopt ei (hou wat achter voor het bestrijken)
Voor de vulling:
1200 gram (zure)appels
120 ml ahornsiroop
1 blikje gecondenseerde melk
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemberpoeder
1/2 tl kardemompoeder of 1/4 tl vers gekneusde kardemompeulen
100 gram gedroogde cranberries
1 eetlepel citroensap
zout
losgeklopt ei
evt. geroosterde pecannoten
Bereiding:
Zeef de bloem in een kom, voeg de basterdsuiker toe en een mespuntje zout.
Snij de koude boter met 2 messen door de bloem of rasp de koude boter grof met een rasp (pak dan het uiteinde in met alu-folie).
Kneed het met een koele hand tot een samenhangend deeg en plaats dit minstens 30 minuten in de koelkast.
Schil de appels, snij ze in grove stukken, besprenkel ze met wat citroensap, meng de cranberries erbij(en evt. de noten) en zet apart.
Haal het deeg uit de koelkast en laat even op temperatuur komen, neem dan ongeveer 1/3 deel eraf , rol dit uit en snij hier repen uit, die als raster gaan dienen.
Plaats ze op een bord of plank.
Rol van de rest van het deeg een ronde plak, en gebruik deze als bodem en zijkant van de springvorm.
Plaats de beklede vorm en de repen tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden C.
De gecondenseerde melk met alle specerijen, flinke snuf zout en de siroop op laag vuur aldoor roerende aan de kook brengen en ca. 3 minuten laten koken tot het goed ingedikt is. De helft hiervan goed mengen met het appelmengsel en hiermee de bodem vullen en aandrukken. De rest met een spatel verdelen over de appelvulling.
Maak het raster van de repen deeg en bestrijk deze met het losgeklopte ei.
Plaats de taart midden in de oven,bak in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.
(Ik heb mijn heteluchtoven na 30 min. naar 150 graden verlaagd en daarna nog 45 minuten gebakken.)
Omdat deze taart vrij nat is, zou er vocht uit kunnen lopen, plaats de vorm daarom op een bakmatje of in een grotere vorm.
Kies een appel die niet te sappig is, dus een goudreinet zou een goede keuze zijn.
Bron: Irene kookt
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dit klinkt erg lekker, allemaal ingrediƫnten die mij wel aantrekken! Smaakte vast erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenHij was inderdaad lekker, maar ik had zelf 1/2 tl. zelfgevijzelde kardemomzaden gebruikt, en dat was wat te overheersend.Dus daar moet je naar eigen smaak van toevoegen...
BeantwoordenVerwijderen