donderdag 13 mei 2010

Duits driegranenbrood


Vandaag eens een boek uit mijn kast getrokken en omdat ik de meeste ingrediënten voor dit recept in huis had, werd het dus dit recept!
Het komt uit het boek 'Brood' van Linda Collister en Anthony Blake.

Dit brood schijnt de dag na het bakken op zijn lekkerst te zijn en kan een maand in de diepvries bewaard blijven.



Voor 2 kleine broden

- 450 gram ongebleekte tarwebloem
- 170 gram roggemeel (ik gebruikte roggebloem)
- 30 gram havermeel
- 30 gram lijnzaad
- 15 gram zout
- 140 lauwwarme melk
- 280 ml lauwwarm water
- 7 gram (instant) gedroogde gist
- extra bloem voor bestuiven
- olie voor invetten kom
- extra melk voor garneren
- extra sesam- of lijnzaad voor bestrooien

- bakplaat,ingevet of met bakmatje bekleed

Meng in een grote kom de soorten meel met het lijnzaad en de gist.
Voeg de melk en het water toe en kneed het geheel in ongeveer 10 minuten tot een glad en veerkrachtig deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.

Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek of folie.
Laat het in 2- 3 uur bij lage tot kamertemperatuur rijzen tot dubbel volume.

Druk het gerezen deeg met de knokkels plat en verdeel het in 2 gelijke stukken.
Vorm van elk stuk een mooi ovaal en leg ze met wat tussenruimte op het bakblik.

Dek af met een vochtige theedoek en laat ze bij lage tot kamertemperatuur weer rijzen tot dubbel volume (ongeveer in 1 uur)


Verwarm intussen de oven voor op 220 graden C.

Na de tweede rijs : maak met een scherp mes een snede in de bovenkant en bestrijk de broden met melk, strooi er de zaadjes over en bak de broden in 30 minuten tot ze hol klinken als je tegen de onderkant klopt.

Laat ze op een rooster afkoelen.

Serveer dit brood met gerookte vleeswaren, harde kaassoorten of gerookte vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts with Thumbnails